Gündem

SGK Açıkladı: Yaş Beklemek Yok, Gün Doldurmak Yok; Emekli Olmak İçin Bu Şartlara Sahip Olmak Yetiyor!

Herkesin hayali olan erken emeklilik bazı şartları taşıyan vatandaşlar için hayal olarak kalmıyor. Özellikle engelli bireylere erken emeklilik şansı tanıyan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu şansı bazı hastalıkları geçiren ya da organ nakli ameliyatı olan vatandaşlara da sağlıyor. Çalışamayan her vatandaşın yararlanabileceği bir emeklilik türü geliştirmiş olan SGK, bu emeklilik kapsamını 2022 yılında daha da genişletmiş bulunuyor.

Uzun süredir SGK tarafından uygulanan bir emeklilik türü olan malulen emeklilik, 2022 yılında da çalışamayan vatandaşların imdadına yetişiyor. Belli şartları taşıyan vatandaşlara bağlanan malullük aylığının kapsamı bu yıl itibariyle kapsamı genişletilerek, pek çok hastalığa sahip olan vatandaşın rahat bir nefes almaya başlamasını sağlıyor.

Malulen Emeklilik İçin Bu Şartları Sağlamak Gerekiyor

SGK tarafından sağlanan malulen emeklilik hakkından yararlanmak isteyen vatandaşların bu hakkı elde edebilmesi için birtakım şartları sağlıyor olması gerekiyor. Bu şartların başında ise, Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı bir devlet hastanesinden en az yüzde 40 engeli bulunduğuna dair bir rapor alması ve bu raporda ‘Çalışamaz’ ibaresinin muhakkak yer alması geliyor. Bunun üzerine kişilerden belirli bir prim ve gün sayısı isteyen SGK, engel oranı yüzde 40 ile 49 arasında olan vatandaşlardan 18 yıllık prim; engel oranı 50 ile yüzde 59 arasında olan vatandaşlardan 16 yıllık prim; engel oranı yüzde 60 ve üzerinde olan vatandaşlardan ise, 10 yıllık prim ödemesi şartını yerine getirmesini bekliyor.

Malulen Emeklilik Aylığı 2022 Yılı İtibariyle Zam Alıyor

Engelli olarak rapor alan vatandaşların bazı hastalıklara sahip olması halinde SGK tarafından hemen kişiye malulen emekli aylığı bağlanıyor. Bu hastalıklar kapsamında;  kanser, epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson sendromu, serebral palsi, multiple skleroz (ms), ıq 50 ve altındaki zeka gerilikleri, şizofreni, bipolar bozukluk, görme azlığı, retina kanamaları, yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı, anemi, behçet hastalığı, gastrointestinal kanamalar, karaciğer sirozu, karaciğer nakli, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve tüberküloz rahatsızlıkları bulunuyor. Ayrıca kol, bacak gibi organ kaybı yaşayanların yanı sıra kalp, böbrek ve akciğer nakli olanlar da malulen emekli olmaya hak kazanıyor. Öte yandan 2022 yılı itibariyle zam almış olan malulen emeklilik aylığı Ocak ayından bu yana en az 2.500 TL olacak şekilde ödeniyor.

 

İlgili Makaleler