Gündem

SGK Duyurdu: İsteyen Herkes Emekli Olabilecek; Ev Hanımı, İşsiz Fark Etmiyor! Ayda Sadece 353 TL Yatırmak Yetiyor! Üstelik…

Türkiye’de çalışan ile iş veren arasındaki ilişkileri düzenlemesinin yanı sıra emeklilik haline ilişkin hususları da düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşların daha kolay emekli olabilmesi için yeni bir sistem geliştirmiş bulunuyor. İsteğe bağlı sigortalılık da denen bu sistem kapsamında pek çok vatandaş, biriken prim borçlarını kolaylıkla ödeyebiliyor.

Vatandaşların çeşitli borçlanma yapılandırmalarından doğan birikmiş primlerini ya da yaşlılık aylığı başlatmak için birikmiş olan primlerini ödemesini kolaylaştırabilmek adına yeni bir protokol imzalamış olan SGK; Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank aracılığıyla dileyen vatandaşlara borçlarını kapatma olanağı tanıyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Kolayca Emekli Olmayı Sağlıyor

İsteğe bağlı sigortalılık hali SGK tarafından vatandaşlara sunulan sigorta türlerinden biri oluyor. Özellikle çalışmayan ve ev hanımı olan vatandaşların sıklıkla yararlandığı bu sigorta türünden yanı zamanda borçlanma yoluna giderek geçmişte çalışmadığı dönemi emeklilik primine saydırmak isteyen vatandaşlar da yararlanabiliyor. Yapılan son yasa değişikliği ile birlikte 4B (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olup, zorunlu veya isteğe bağlı birikmiş prim borcu ile Ayrıca 4/A (SSK) veya 4/B (BAĞ-KUR) sigortalısı olup hizmet borçlanması (doğum ve askerlik gibi) yapan kişilerin yararlanabileceği isteğe bağlı sigortalılık prim ödemeleri kapsamında Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ile bir kredi protokolü imzalamış olan SGK, bu ödemeleri daha da kolaylaştırmış oluyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Primleri Banka Kredileri İle Ödenebiliyor

Gerek borçlanmadan kaynaklı gerekse çalışmama nedeniyle kişinin kendisinin yatıracak olmasından kaynaklı olarak ödenen isteğe bağlı sigortalılık halinin primleri belirli şartları taşıyan vatandaşlar için bankalar tarafından karşılanabiliyor. Bu konuda geçtiğimiz yıllarda SGK ile bir protokol imzalamış olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank başvuru yapan vatandaşların yapılandırmaya götürdüğü isteğe bağlı sigorta primlerini ödüyor. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta primini ödemek için Ziraat Bankası’ndan kredi çekecek olan vatandaşlar yüzde 1,79 oranındaki faiz avantajından yararlanıyorken; Vakıfbank’tan çekecek olan vatandaşlar yüzde 1,91 faiz oranı ve Halkbank’tan kredi çekecek olan vatandaşlar ise yüzde 1,55 faiz oranı ile karşılaşıyor. Öte yanda SGK protokol kapsamında Ziraat Bankası’ndan çekilecek olan 10.000 TL’lik kredinin aylık ödemeleri sadece 401,71 TL olurken; Vakıfbank’ınki 410,97 TL; Halkbank’ın ise 353,86 TL oluyor.

İlgili Makaleler