SGK, milyonları ilgilendiren düzenlemeleri tek tek açıkladı! İş görmezlik ödeneği, bayram ikramiyeleri ve yersiz ödeme borçlarına ilişkin kararlar belirlendi

Türkiye’de milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) raporları ile yayımlandı. Söz konusu raporda emekli maaşlarından ev ödemelerine, malullük kararı verilen hastalıklardan bayram ikramiyelerine ve yersiz ödemelere kadar birçok konu başlığı yer aldı. Söz konusu raporda en geniş kısım ise malullük kararı verilen hastalıklar ve bayram ikramiyelerine ayrıldı. Milyonları ilgilendiren bu düzenlemede işte detaylar…

İş Görmezlik Ödenekleri

SGK tarafından yayımlanan raporda, hastalık ve annelik durumlarında verilecek olan ödeneklerin hesabının esas olarak alındığı günlük kazançta, son 3 yerine son 1 yılın dikkate alınması ve son 1 yıl içinde de 180 günden daha kısa süreli sigorta primi bildirilmiş olanlara yapılacak ödeneğe esas tutulacak günlük kazancın, iş görmezlik durumunun başlangıç tarihindeki günlük prime esas kazanç alt sınırının 2 katını geçmemesi kararı alındı.

Emeklilere Bayram İkramiyesi

Öte yandan emekli vatandaşlara ödenene 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyelerinin 1.100 TL’ye çıkarıldığının belirtildiği raporda, yersiz ödemelere de yer verildi. Buna göre 7326 sayılı Kanun’da yapılan düzenleme ile birlikte, yersiz ödenen iş görmezlik ödeneği, gelir ve aylıklara ilişkin borç asılları ve kanuni faizlerinin yapılandırılması, 4/1 B sigorta sürelerinin de silinmesi/dondurulması başlıklarını kapsayan yeni düzenlemeler getirildi. Ayrıca birtakım dernek ve vakıflarda görev yapanların emekli maaşlarının da kesilmesine son verildi.

Vakıf ve Dernekler Belirlendi

Uygulanan düzenleme kararı ile birlikte, emeklilik ve yaşlılık aylıkları kesilmeden çalışmalarına imkan sağlanacak olan kişilerin görev aldığı vakıf ve dernekler şöyle belirlendi:

– Türkiye Maarif Vakfı,
– Yunus Emre Vakfı,
– Türkiye Kızılay Derneği,
– Yeşilay Cemiyeti,
– Yeşilay Vakfı

Bir diğer yandan düzenleme ile birlikte, daha önce aylıklarında kesinti yapılarak “yersiz ödeme borcuna” tabi tutulan kişilerden, borçlarının ödenmemiş kısmının terkin edilmesi de hüküm altına alınmış oldu.

Exit mobile version