SGK Müjdeledi: Yaş Şartı Kalktı; 1800 Gün Emeklilik İçin Artık Yetiyor! Erken Emeklilik İçin Tek Şart…

Erken emeklilik kapsamında istisnai durumlar sunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her geçen gün bu istisnailerin kapsamını artırarak, özellikle sağlık açısından mağdur sayılabilecek olan vatandaşların erken emeklilik hakkından yararlanmasını sağlıyor. Erken emekliliklerin istisnai hallerinde herhangi bir yaş şartı aramayan SGK, başka birtakım şartlar belirlemiş bulunuyor.

Belirli şartları sağlaması halinde SGK tarafından bu hakkı elde eden vatandaşlar, erken emeklilik sayesinde emeklilik maaşlarını daha erken almaya başlayan ve çalışma hayatını da daha erken sonlandırabiliyor. Bu bağlamda genel sağlık sigortası kapsamında yer alan tüm kalp hastalarının giderlerini karşılayan SGK, bu hastalıkların işe başladıktan sonra ortaya çıkması halinde ise, iş gücünden yaşanabilecek kayıplar nedeniyle istisnai olarak erken emeklilik hakkı tanıyabiliyor.

Bazı Kalp Hastalıkları Maluliyet Sağlıyor

SGK’nın hem SSK’lı yani hem de Bağ-Kur (4B) çalışanlarına sağlanan malulen emeklilik hakkı, aynı zamanda Emekli Sandığı (4C) çalışanlarına da sağlanıyor. Bu kapsamda erken emekliliğe tabi tutulacak olan temel şart, iş gücünün en az yüzde 60’ının kaybedilmesi oluyor. Yani çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkan herhangi bir meslek hastalığı, belirli rahatsızlıklar ya da iş kazası gibi vahim olaylar sonucu kişilerin iş kaybını yüzde 60 kaybetmesi halinde erken emeklilik hakkı bulunuyor. Bunun yanı sıra erken emeklilik hali için 10 yıllık sigorta süresi arayan SGK, aynı zamanda 1800 günlük bir sigorta primi şartı da arıyor. Erken emeklilik kapsamında sadece belirli hastalıklara malullük veren SGK; kalıcı kalp pili ve ICD implantasyonu yöntemlerinden en az ikisinin uygulanmasına rağmen hayatı tehdit eden semptomların devam etmesi durumunda var olmaya devam eden kalp hastalıklarını bu kapsama almış bulunuyor. Bunun yanı sıra cerrahi tedavi yöntemlerle tedavisi olmayan kalp rahatsızlıkları, primer ve sekonder pulmoner arteriyel hipertansiyon hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları, kalp yetersizlikler ve koroner arter hastalıkları ile kalp transplantasyonu da erken emekliliği getiriyor. Aynı zamanda bu hastalıkların tamamının işe başladıktan sonra ortaya çıktığının kanıtlanması malulen emeklilik için şart koşuluyor.

Malulen Emekli Olamayan Kalp Hastaları İse Vergi İndiriminden Yararlanabiliyor

Kalp hastalığına sahip olup da iş gücünü yüzde 60 kaybetmemiş olan kalp hastaları ise, vergi indiriminden faydalanarak erken emekli olabiliyor. Bunun için belirli şartlar belirlemiş olan SGK, 06.08.2003 tarihinden önce sigortalı olma ve en az 12 yıl çalışanlara yaşa bakmadan 3600 gün ile emekli olma hakkı tanıyor. Bunun yanı sıra 06.08.2003 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlara belirli öncellikler veren SGK, yüzde 80 ile 100 arasında olan 1. derecede engelliliği olanlara en az 15 yıl sigortalı olmak ve en az 3600 gün prim ödemek kaydıyla yine erken emeklilikten yararlandırıyor. Yüzde 60 ile 79 arasındaki engeli kapsayan ve 2. derecede engelli olarak sayılan kişiler, 18 yıl sigortalılık süresi ve en az 4000 prim gün sayısı; yüzde 40 ile 59 arasında arasındaki engeli kapsayan ve 3. derecede engelli olarak sayılan kişiler ise 20 yıl sigortalılık süresi ve en az 4400 prim ile erken emekliliğe kavuşabiliyor.

Exit mobile version