Türkiye’de sigortalı olan vatandaşların sağlık sistemlerinden emekli hallerine kadar her bir detayı düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu, kısaca SGK, özellikle sağlık alanında vatandaşları çeşitli ödenekler ile destekliyor. Şimdilerde kaplıca tedavilerini de kapsamına almış olan SGK, sigortalı ve emekli olan vatandaşların kaplıca tatillerini karşılıyor.
Her bir destek ödemesi ile vatandaşların daha rahat bir yaşam sürmesini hedefleyen SGK, özellikle fizik tedavi sürecinin önemli parçalarından biri olan kaplıca tedavilerini de kapsamına almaya başlamış bulunuyor. Bu kapsam içerisinde SGK, vatandaşların sağlık açısından uygun görülen tesislerde yaptığı kaplıca tatillerinin ücretlerinden yol masraflarına kadar pek çok detayı ödüyor.
SGK Kaplıca Tedavisi Destek Şartları
Özellikle fizik tedavi gören hastalar için sıklıkla önerilen tedavi yöntemlerinden biri olan kaplıca tedavisi, günümüzde de sık sık kullanılıyor. Bu kapsamda belli şartları taşıyan kişilerin kaplıca tedavi ücretlerini ödeyen SGK; fiziksel tıp ve rehabilitasyon, tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji bölümlerinden tedavi gören vatandaşların sağlık raporu ile kaplıca tedavisi alması gerektiğini kanıtlamasının ardından masrafları karşılıyor. Raporun SGK tarafından onay verilen bir kurum tarafından alınması şartı aranırken; raporda hastalığın tanısının, tavsiye edilen tedavi yönteminin, seansların ve gün sayılarının açık ve aleni bir şekilde belirtilmesi şartının da yerine getirilmesi bekleniyor.
SGK Kaplıca Tedavisi Desteği Kapsamında Bu Giderleri Karşılıyor
SGK’nın kaplıca tedavisi kapsamında destek sağlayabilmesi için tedavinin Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı en yakın merkezde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yol, günlük kalış, banyo ücreti gibi pek çok ücreti karşılayan SGK, raporda refakatçi olmasının şart olduğu durumlarda refakatçi için de ek ödeme sağlıyor. Ancak, bu ödemeleri alabilmek için sağlık raporunun üzerinden 6 ay geçmeden kaplıca tedavisini gerçekleştirmek gerekiyor. Ayrıca, yol ve gündelik masrafların karşılanması için 5 iş günü içerisinde tedavi olunacak olan merkeze başvuru yapmak ve tedaviye başlayacağını bildirmek gerekiyor. Bu süreyi geçiren sigortalı ve emeklilerden ekstra sevk belgesi de isteniyor. Öte yandan SGK, 5 gün içerisinde yapılan tedaviler için ödemeleri otomatik olarak karşılıyor. Ancak, 5 günü geçen tedavilerde SGK’dan destek ödemesini alabilmek için dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor.