Ekonomi

SGK Sistemi Değişiyor ! Emekli, Memur ve İşçileri İlgilendiren Düzenlemeler

SGK sisteminde çok önemli bir değişiklik gündeme geldi. BHu değişikliğe göre kadınların sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocukları için doğum borçlanması gündeme gelirken düşük ücretle çalışanlar için söz konusu olan çalıştıkça emekli aylığının düşmesinin önlenmesi sağlanacak. Ayrıca bu değişiklik kapsamında işsizlik maaşı alınan süreler boyunca borçlanma hakkı tanınacak.

Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı Sosyal Güvenlik Sisteminin Sürdürülebilirliği Özel İhtisas Komisyonu raporu yayımlandı. Bu rapora göre sosyal güvenlik sisteminde önemli değişiklikler yapılacak. Bu değişiklikler kapsamında kadınlar, işsizlik ödeneği almış olanlar ve işçiler için önemli düzenlemeler yapılacak.

Rapordaki hedef ve stratejilerin bir kısmı 11. Kalkınma Planı’na da taşınırken, sigortalılık öncesi doğan çocuklar için doğum borçlanması hakkı getirilmesi ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra çalıştıkça azalan emekli aylığı formülünün değiştirilmesi ve işsizlik ödeneği sürelerine borçlanma hakkı gibi düzenlemeler de planda yer alıyor. Bununla birlikte, planda yer almayıp özel ihtisas komisyonu raporunda yer verilen yurt dışı borçlanmaların zorlaştırılması ve maliyetinin artırılmasına ilişkin düzenleme geçen yılın ikinci yarısında hayata geçirildi.

SİGORTALILIKTAN ÖNCE DOĞAN ÇOCUKLAR İÇİN BORÇLANMA

Sigortalı bir işe başlamadan önce doğum yapmış kadınlar için doğum borçlanması yapılacak. 4/a, 4/b ve 4/c’li kadınlar, sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocukları için doğum borçlanması yapabiliyorlar. Bu bağlamda her bir çocukta 2 yıl olmak üzere 3 çocuk için toplam 6 yıla kadar borçlanma imkanı sağlanıyor. Bilindiği gibi sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklar için yararlanma imkanı bulunmuyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardıklarına göre sigortalı çalışmaya başlamadan önce doğan çocuklar için borçlanma hakkı getirileceği hususu ilk defa resmi bir belgede yer aldı.

Yayımlanan bu rapora göre kadınların sigortalılık başlangıçlarından önceki doğumlara ilişkin süreleri belli bir üst sınırı geçmemek üzere ve sigortalı tescil tarihinden geriye götürülmek suretiyle borçlanmalarına imkan getirilerek sosyal güvenlik sistemine girişleri özendirilecek.

ÇALIŞTIKÇA AZALAN AYLIK İÇİN ÇÖZÜM

Ayrıca raporda belirtilenlere göre çalıştıkça azalan emekli aylığına da çözüm olacak. Emeklilikte yaşa takılanların en fazla eleştiri konusu yaptıkları, çalıştıkça emekli aylığının düşmesi sorunu da raporda karşılık buldu. Düşük ücretli sigortalıların prim gününü doldurduktan sonra kayıt dışı çalışmasına yol açan sorunun çözülmesi amacıyla düzenleme yapılması öngörülüyor. Bu bağlamda emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler istihdamda kalmayı teşvik eden ve çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını artıracak şekilde düzenlenecek.

İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ İÇİN BORÇLANMA

Ayrıca işsizlik maaşı alınan süre boyunca da borçlanma yapılacak. İşsiz kalan işçiler, boşta geçen süreleri için geriye dönük borçlanma hakkından yararlanamıyorlar. İsterlerse ve imkanları varsa işsiz kaldıkları dönemde isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek boşlukları tamamlayabiliyorlar. Raporda yer alanlara göre işsizlik ödeneği alınan dönem için tıpkı askerlikte olduğu gibi geriye dönük borçlanma imkanı getirilerek sigortalıların emekli aylıklarını yükseltebilme ve emekli olmak için prim eksiklerini tamamlama imkanı sağlanacak.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler