Bir süredir üzerinde çalışılan 3600 ek göstergenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelmesi için hazır hale getirilmesi, gözleri bir kez daha Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine çevirtti. Ek göstergeye ilişkin düzenleme, TBMM’nin tatilden dönmesinin ardından oylamaya sunulacakken; EYT’liler için de hazırlıklar başladı. Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açıkladığı bir formül, erken emekli olmanın başka bir yolunu ortaya koydu.
Emeklilik ve çalışma halini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak düzenleyen SGK, erken emekliliğin de önünü açacak bir tarihe dikkat çekti. Normalde yaşa, hizmet yılına ve sigorta prim gün sayısına bakan SGK, özellikle 1999 tarihinde önce sigorta girişi olan vatandaşların az prim ve çalışma süresi ile emekli olabileceğini açıkladı. Bu formülle erken emekli olmanın detayları da bu açıklamanın ardından ortaya çıktı.
SGK, 1999 Öncesi Girişlileri Erken Emekli Ediyor
Her dönem sigorta yasası ile ilgili değişiklikler gerçekleştirilebiliyor. Bu kapsamda SGK’nın ortaya koyduğu düzenlemelerce günümüzde emekli olma yaşı 65’i de aşmış bulunuyor. Ancak geçmişteki düzenlemeler bugünden farklı olduğu için emeklilik için SGK, çalışanın ilk sigorta girişini baz alıyor. Dolayısıyla 1999 öncesinde sigortası olan kişiler farklı prim tutarı üzerinden daha yüksek primler ile sigortalı gösterildikleri ve birtakım özel haklara sahip oldukları için günümüzde erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor. Söz konusu yasa, özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden önce SGK’nın herhangi bir türünden (4A, 4B veya 4C) sigorta girişi olanları kapsıyor.
1999 Öncesi Sigorta Girişi Olanların Erken Emekli Olma Şartları
SGK tarafından 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlara verilen erken emeklilik halinden yararlanmak için sadece giriş tarihi yeterli olmuyor. Aynı zamanda az primle emeklilik olarak da bilinen bu yöntemde en az 3600 prim gününü doldurmuş olmak gerekiyor. Halk arasında 3600 günden emeklilik olarak da adlandırılan bu sistemde 15 yıllık çalışma süresi de şart koşuluyor. Elbette tüm bu çalışma yılı ve prim gün sayısının 8 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında yerine getirilmiş olması da isteniyor. Bu şartları sağlayan kişiler yaş beklemeden SGK’nın il ve ilçe müdürlüklerine dilekçe vererek emekliliklerini isteyebiliyor.