Kamu Haberleri

SGK’dan milyonlarca işçiye erken emeklilik müjdesi!

SGK tarafından milyonlarca işçiyi sevindirecek bir haber verildi. İşçilere tanınan yıpranma hakkı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu planlamanın uygulanmasıyla birlikte erken emekli olma yaşı 2.5 yıl öne çekilmiş olacak.

SGK’dan işçiler için bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, İşçilere tanınan yıpranma hakkından yararlanabilmek için getirtilen en az 3600 gün çalışmış olma şartı yapılacak bir düzenleme ile esnetilmesi planlanıyor.2008 yılından önce 5 yıl fiili hizmet süresi zammı alan bir kişinin yıpranma hakkıyla birlikte yaş haddinde de 5 yıl indirim yapılıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren yaş haddinden düşülecek süre, Yıpranma ve yaş haddinden indirim hakkı için yıpranmaya tabi işte en az 3600 gün çalışma şartı isteniyordu. SGK’nın bu konuda yürüttüğü çalışmalarla birlikte 1 Ekim 2008 öncesi yıpranmaya tabi olmayan çalışma süreleri de dikkate alınacak. 2008 yılı öncesi ve sonrası toplamda 10 yıl çalışmış olan kişiler yıpranma sürelerini yaş hadlerinden indirip 2.5 daha erken emekli olma hakkına sahip olacaklar.

Hangi mesleklerde çalışanlar yararlanabilir?

Yıpranma hakkından yararlanabilen ve 2.5 yıl daha erken emekli olma hakkı kazanan meslek grupları Su altında çalışanlar, Emniyet ve, MİT mensubu, itfaiyeci, gazeteci, madenci, demir-çelik işçileri başta olmak üzere milyonlarca işçi olarak belirlenmiş durumda.

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 – 90 gün

Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün

Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün

Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Kok fabrikalarıyla Termik santrallerde çalışanlar 60 gün

Alüminyum fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün

Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün

Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün

Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.

Su altında çalışanlar 60 gün.

Yıpranma hakkından yararlanmak isteyenlerin SGK’ya başvuru yapılması ve durumun belgelendirilmesi gerekiyor.

Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir