Gündem

SGK’dan Toplu Ödeme Almanın Önü Açıldı; Sadece Dilekçe İle Başvuru Yapan Vatandaşlar Yararlanabilecek! Başvuru İçin Dilekçeler…

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çalışma ve emeklilik koşullarını düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olamama gibi durumlarda yatırılan primlerin toplu bir şekilde geri alınabileceğini açıklamış bulunuyor. Bu kapsamda vatandaşların aşağıdaki şartları taşıyor olması gerekiyor.

Emekli olmak için prim ödemesi gerçekleştiren kişiler, emekli olmak istememesi ya da emekli olacak kriterleri aynı anda sağlamaması halinde SGK’dan kendi adına ödenen ya da kendi adına ödediği tüm primleri toplu bir biçimde geri alabiliyor.

SGK Primleri Geri Alınabilir Mi?

Emeklilik hali için üç şart birden arayan SGK; hizmet süresi, prim günü ve yaşı dolduran vatandaşların emeklilerini veriyor. Bu kapsamda prim günü ve hizmet süresini doldurmuş olmasına rağmen yaşını doldurmayan ya da yaş ile prim gününü doldurmasına rağmen hizmet süresini tamamlamayan veya yaş ile hizmet süresini doldurmasına rağmen prim günü esasını yerine getiremeyen vatandaşlar, SGK’dan primlerini toplu bir biçimde geri alabiliyor. Yani SGK’dan ödenen primlerin geri alınabilmesi için üç emeklilik şartının en az iki tanesinin tamamlanmış olması şartı aranıyor. Bu kapsamda toplu alarak SGK primlerini geri alacak olan vatandaşların aynı zamanda 4A (Bağ-Kur) ya da 4B (SSK) kapsamında hizmet vermiş oluyor. Dolayısıyla 4C (Emekli Sandığı) kapsamında hizmet veren vatandaşlar, SGK primlerini hiçbir koşulda geri alamıyor. Öte yandan 4A hizmet dökümüne tabi olan vatandaşlar, 2008 yılından önce sigorta girişi olması halinde kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primlerini alabiliyorken; 2008 yılından sonra sigorta girişi olması halinde ise sadece işçi primlerini almaya hak kazanıyor. 4B hizmet dökümü kapsamına giren vatandaşlar ise, başvuru ile tüm primlerini geri alabiliyor. Öte yandan Genel Sağlık Sigortası için ödenen primler, doğum borçlanması, askerlik borçlanması, staj borçlanması veya yurt dışı borçlanması gibi çeşitli borçlanmalar ile SGK’ya yapılan ek ödemeler hiçbir sigorta kolu bağlamında geri alınamıyor.

SGK Primleri Nasıl Geri Alınır?

SGK tarafından gerçekleştirilen prim geri ödemeleri, toplu bir şekilde yapılıyor. Bu kapsamda kişinin emekli olmaması halinde hak kaybı yaşamamasını temel alan bu uygulama kapsamında ödemeler, kişilerin hayatta olması halinde bizzat kendilerine; hayatta değil ise, eş ya da çocuk gibi hak sahiplerine gerçekleştiriyor. Bu bağlamda emekli olamayan kişiler, SGK’dan ödediği ya da kendisi adına ödenen primlerini geri alabilmek için ikamet adreslerine en yakında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İlçe Merkezleri’ne başvuru yaparak, prim ödemelerini geri alabiliyor. Bu kapsamda ödemeleri geri alabilmek için ise, müracaatlar dilekçe yolu ile gerçekleştiriliyor.

İlgili Makaleler