Ekonomi

Sıfır Araçlar Türkiye’ye gelmeye başladı! İkinci el araba fiyatları düşmeye başladı!

Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber Mayıs ayında üretilmeye başlanan sıfır araçlar Türkiye’ye gelmeye başladı! Sıfır araçların gelmesiyle beraber, ikinci el araba fiyatları düşme trendine girdi. Peki, ikinci el araba fiyatları ne kadar düşer? Otomotiv sektöründe ki son gelişmeleri uzmanlar değerlendirdi!..

Artan döviz kurlarından dolayı araba bayilerinin alım gücü azalmış bu yüzden de 2018 yılında, 2019 yılı için yeterli araç stoku yapılmamıştı. 2020 yılı başlangıcında pandemi süreci başlamış ve otomotiv üretimi durmuştu. Otomobil üretimin durması ve bu vesileyle stokların erimesi, ikinci el arabalara talebi arttırmıştı.

İKİNCİ EL FİYATLARI PİK NOKTASINI YAKALADI

İkinci el otomotiv sektörüne olan talepler, fiyatları olağan üstü fırlatmış ve hatta bazı ikinci el araba fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçmişti. Yaklaşık 6-7 aydır hızla artmaya devam eden ikinci el araba fiyatları, otomobil üretiminin başlamasıyla beraber pik noktasını yakaladı. Üretilen araçların Türkiye’ye ye gelmesiyle de hem sıfır araç fiyatları hem de ikinci el araba fiyatları düşüş trendine girmiş oldu. Peki, ikinci el araba fiyatları ne kadar düşer? Araç fiyatları ne zamana kadar gerçek fiyatlarına iner? Uzmanlar, otomotiv sektöründe ki son gelişmeleri değerlendirdi.

OTOMOTİV ÜRETİMİ BAŞLADI

Mercedes-Benz, Honda, Hyundai Assan, Otokar, Karsan ve Türk Traktör üretim için hazırlığa başladığını duyururken Anadolu Isuzu ise 13 Nisan 2020 tarihi itibari ile üretime başlamıştı.  Toyota üretime 11 Mayıs tarihinde başlayacağını duyururken Tofaş ise 4 Mayıs tarihinde üretimin başlayacağını duyurmuştu.

SIFIR ARAÇLAR GELMEYE BAŞLADI

Üretimin başlamasıyla sıfır araçlara talepler arttı. Hatta o kadar talep arttı ki piyasa da halen sıfır araç bulmak halen zor. Ama özellikle geçtiğimiz hafta itibari ile bu talepleri karşılamak için Türkiye’ye sıfır araç girişleri yoğun bir şekilde başladı.

TEMMUZ SONUNDA SERT DÜŞÜŞLER OLACAK

Sıfır araçlar geldikçe ikinci el araçlara da talepler azaldı. Uzmanlar, şu an için sıfır araçlara olan talepler tam manasıyla karşılanamadığı için ikinci el araba fiyatlarında sert düşüşlerin yaşanmayacağını söylüyor. Temmuz ayı sonuna kadar ise nispeten sıfır araç taleplerin karşılanabileceğine dikkat çeken otomotiv sektörü uzmanları, Temmuz sonu Ağustos başından başlamak üzere ikinci el piyasasının sert düşüşlere sahne olacağını beyan ediyor.

SIFIR VE İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARI

Türkiye’de pandemi öncesinde sıfır ve ikinci el araç fiyatları paralel gidiyordu. Döviz kurlarında ki artış sıfır araç fiyatlarını etkilediği kadar, ikinci el araç fiyatlarını da nispeten etkiliyordu. 2019 yılı sonu, 2020 yılı ocak ayında dolar 5,8 TL, Euro ise 6,6 TL civarındaydı. Şimdi ise Dolar 6,8 TL, Euro ise 7,8 TL civarında seyrediyor. Döviz kurlarında ki bu artış, sıfır araç fiyatlarına yansımış görünüyor. Dolayısı ile ikinci el araba fiyatları da nispeten pandemi öncesine göre biraz yüksek olacak. Ama döviz kuru, sıfır araç fiyatlarını direk etkilerken, ikinci el otomobil fiyatlarını nispeten etkiler.

FİYATLAR NE ZAMAN PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNER

Dünyada ilk pandemi salgını başladığında, kimse nasıl bir düşmanla karşılaştıklarını bilmiyordu. Dolayısı ile her türlü kötü senaryoya karşı alınan tedbirler doğrultusunda, başta fabrikalar olmak üzere kısmen tüm iş yerleri kapandı. Gelinen süreçte ise korona virüsün etki alanı biyografisi çizildi ve tedbirler ışığında yeniden normalleşme sürecine girildi. Çünkü virüsün hayatımızda çok uzun zaman yer alacağı öğrenildi. Üretim yapılmadan da ülkeler çok daha büyük bir sıkıntı yaşayacağından dolayı artan vaka sayılarına rağmen tüm dünyada normalleşme süreci başlatıldı.

Dolayısı ile önümüzde ki günlerde bir daha, bu şartlar seyrinde üretimlerin durdurulması söz konusu değil. Bundan dolayı da, otomobil üretimleri tam kapasite devam edecek. Bayiler ise, her türlü koşula, olasılığa tedbir olarak araç stoklarını sağlamlaştıracaklar. Sıfır araç stokları tamamlanınca da, kampanyalar, indirimler başlayacak.

İKİNCİ EL BALONU 

Sıfır araç satışlarında yapılan kampanyalar otomatikman ikinci el fiyatlarını da, pandemi öncesinde olduğu gibi olumsuz etkileyecek ve ikinci el balonu çok büyük bir sesle patlayacak gibi görünüyor.

 

İlgili Makaleler