Sıfır Faizli Konut Kredisi, Erken Emeklilik Derken; SGK’dan Bu Kez Kaplıca Tatili Fırsatı Geldi! Sadece Belirli Kapsamda Yer Alan Vatandaşlar Yararlanabilecek…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kapsamında çalışmalarını yürüten ve vatandaşların çalışma ilişkileri ile emeklilik hallerinin tamamını düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vatandaşlar lehine işler yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün belirli kapsamda yer alan vatandaşlara sıfır faiz ile konut kredisi sağlamaya başlamış olan SGK, bu kez de kaplıca tedavisi kapsamına giren tatilleri karşıladığını açıklamış bulunuyor.

Vatandaşların çalışma ilişkileri ile emeklilik hallerinin yanı sıra sosyal güvenlik kapsamına giren sağlık ve sağlık harcamalarına ilişkin Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüten SGK, kapsamında sigorta türlerinden birine mensup olan vatandaşların pek çok giderini karşılıyor. Şimdilerde fizik tedavi amaçlı sıklıkla kullanılan kaplıca tedavilerini de karşılayacağını açıklamış olan SGK, bu kapsamda yapacağı destek ödemelerinin şartlarını da belirlemiş bulunuyor.

SGK Kaplıca Tedavisi Ödeneği Şartları Neler?

Günümüzde fizik tedavi alanında sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri olan kaplıca tedavilerine ilişkin masraflar, artık SGK kapsamına alınmış bulunuyor. Resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulunun onayladığı rapor kapsamında kaplıca tedavisi görmesi belgelenen sigortalılar, sigorta türü fark etmeksizin SGK’ya başvuru yapmaları halinde bu giderlerini geri alabiliyor. Ancak, SGK bu kapsamda raporda muhakkak sağlık kurulu raporu düzenlenmesi ve tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin açık bir şekilde ifade edilmesini istiyor. Bunun yanı sıra sadece Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıcalarda görülecek olan tedavileri karşılayan SGK, sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlamayan kişiler için bu masrafları karşılamıyor. Bu kişilerin yeniden başvuru yaparak, yeni bir rapor alması gerekiyor. Öte yandan raporun üzerinden 5 iş günü geçmeden tedavisine başlayan kişilerin masrafları otomatik karşılanırken, bu süreyi geçiren kişilerin sevk belgesi alarak, masraf karşılaması alabilmesi mümkün hale getirilmiş bulunuyor.

SGK, Kaplıca Tedavilerinde Hangi Masrafları Karşılıyor?

SGK, kaplıca tedavileri kapsamında kişinin yol masraflarını ve gündelik kalım masraflarının tamamını karşılıyor. Yol masrafını belirlerken mutat taşıt bedelini kullanan SGK, aynı zamanda yetkili kurum tarafından verilen rapor veya sevk formunda refakatin gerekli olduğunun belirtilmesi ve refakatçinin tesiste kaldığının belgelenmesi hallerindeyse refakatçiye ait olan masrafları da üstleniyor. Öte yandan kaplıca tedavisi kapsamında vatandaşa ödenecek olan günlük ücret, il sınırları içerisinde tedavi görecek olan vatandaşlar için 100; başka bir ilde tedavi görecek olan vatandaşlar için ise 200 gösterge rakamının devlet memurları aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu hesaplanıyor. Ortaya çıkan rakam, ödenecek olan gün sayısı ile çarpılarak, ödemeler gerçekleştiriliyor.

Exit mobile version