Genel

Sigortalı çalışanlar dikkat! Hizmet dökümünüzde bu kod varsa yandınız!

Türkiye’de sigortalı çalışan vatandaşlar uygulamalar hakkında yeterli bilgi sahibi değiller. Sigortalı çalışanların hizmet dökümlerinde Ş, K ve S harf kodları varsa bu kodların anlamını bilmesi gerekiyor. İşte SGK Ş,K ve S kodlarının anlamı…

Türkiye’de emeklilik hayali kuran vatandaşlar sık sık hizmet dökümlerini kontrol ediyorlar. Ancak bazı hizmet dökümlerinde, Ş,K ve S kodları yer alıyor. Bu kodların ne anlama geldiği vatandaşlar tarafından bilinmesi gerekiyor.

Ş, K, S Kodların anlamı

SGK hizmet dökümünde yer alan S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri ve K kontrollü iş yeri anlamına gelmektedir.

Hizmet dökümünde Ş kodu varsa bu iş yerinde sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti için ,iş yeri hakkında Kodun konulmasından sonra 10 gün içerisinde denetim süreci başlatılır. Eğer sahte sigortalı tespiti yapılırsa hizmet dökümündeki ş, s kodu ile değişir. İş yeri sahte olarak kabul edilir. Bu durumda hizmet bildirimleri iptal edilir.

Şüpheli durumdaki iş yerinden emeklilik için başvuruda bulunabilir ve başvuranların aylıkları bağlanır. Sahte işyeri kodu olanların ise hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilir.

İlgili Makaleler