Gündem

Siirt’te petrol keşfi bölge halkını heyecanlandırdı: Proje bedeli 7 milyon TL’ye ulaştı!

Geçtiğimiz ay keşfi yapılan ülkenin farklı bölgelerindeki petrol alanlarına bir yenisi daha eklendi. Müjdeleyici haber Şırnak’tan geldi. İki farklı dağ bölgesi arasında petrol bulunduğuna yönelik son haberler Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından duyuruldu.

Haber yayılmaya başladığı andan itibaren Şırnak’ta Cudi ve Gabar dağları arasındaki bölgede sondaj kuyusu açılması için proje başlatıldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Siirt’in Şirvan ilçesine giderek burada bir sondaj kuyusu oluşturacak. Batman Bölge Müdürlüğü tarafından bölgeye gidilip saha çalışması sonrası petrol aramasına başlanılacaktır.

PROJENİN BEDELİ 7 MİLYON TL’Yİ BULDU!

Ülke ekonomisine katkı sunacak olan bu projenin belirli bir bedeli bulunuyor. Kamu arazisinde kazı çalışmaları ve sondaj kuyusunun açılabilmesi için gerekli izinlerin alım aşamasına geçildi. Projenin bedeli ise 7 milyon TL’yi buluyor. Özel bir sondaj tekniği kullanılarak yalnızca tespit işlemi yapılacağı, üretimin yapılmayacağı bilgisi verildi. Henüz kuyu açımına yönelik net bir bilgi verilmiyor. Şu anda bölgede inceleme yapılarak ham petrolün kalitesine ve rezervenine bakılacak. İnceleme sonrası net bir işleme başlanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin teröre yönelik mücadele sunduğu Şırnak’taki Gabar Dağı bölgesinde gelen sevindirici haber herkesi mutlu etti. Bölge teröristlerden temizlendikten sonra iki dağın birleştiği tam orta bölgede yeraltı kaynağı yönüyle zengin bir alan keşfedildi. 2020 yılında bomba imha uzmanının ismi verilen bölgede çalışmalar başlatılmış ve petrol kuyusu bulunmuştu. 14 farklı petrol kuyusu kurulmuş ve günlük 5.000 varil petrol üretimi yapılmaya başlanmıştır. Kuyu sayılarında artış yaparak günlük 11 varilin  üzerine çıkma beklentisi oluştu. Gabar dağı eteklerinde bulunan halk ise petrolün hem ülkeye hem de bölgeye büyük ekonomik katkısı olacağını da vurguladı.

TESİS ZAMANLA 80 KUYUYA ULAŞACAK!

Siirt’te bulunan Kayaboyun köyü vatandaşları yapılan bu tespit sonucunda gururunu ve mutluluğunu da ifade etti. Köy halkı içerisinde Hakan Vural isimli şahıs; 3 yıl önce bu bölgede aslında bir çalışma yapıldığını ifade etti. “Fakat burada petrol çıkacağına yönelik hiçbir zaman umudumuz yoktu” diyerek sözüne devam etti:

“Bölgede farklı ekipmanlar kullanılmaya devam ettikçe farkına varmaya başladık. 3 yıllık bir süre sonunda petrole ulaşıldı” dedi. Şu anda bölgede 14 farklı kuyu bulunuyor. Bunlardan 6 tanesi aktif olarak hizmetini sunabiliyor. Hedefte 80’e çıkma fikri yer alıyor. Bu durum hem bölge halkı hem de ülke ekonomisi için avantajlı bir projenin başlangıcının tetikleyecektir, diyerek konuşmasını tamamladı.

İlgili Makaleler