Pandemi sırasında kapanma ile karşı karşıya gelen esnaf ve işletmeler, zor günler geçirmeye başladı. O günlerden bugünlere devam eden ekonomik sıkıntılar vatandaşın alım gücünü de düşürünce, esnaf ve işletmelerin geçirdiği zor günler bir türlü geçmek bilmedi. Bu sıkıntıların üzerine birde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve yeni yıl ile birlikte zamlanan faturalar eklenince pek çok işletme kapanma yolunu tutmuştu ki, o kurumdan 100 bin TL kredi desteği geldi.
Son günlerde yaşanan olumsuzluklardan işletmeleri korumak için harekete geçen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), yeni bir destek programı geliştirdi. Mikro ve Küçük İşletmeler (MKİ) için sunulan destek programı kapsamında işletmelerin yükünü hafifletmeyi amaçlayan KOSGEB, 100 bin TL’ye kadar vereceği desteğin şartlarını da duyurdu.
KOSGEB Açıkladı: Tam 100 Bin TL
Mikro ve küçük büyüklükteki işletmeleri artan ekonomik sıkıntılardan korumak için harekete geçen KOSGEB, geçtiğimiz günlerde 100 bin TL’ye kadar kredi vereceğini açıkladı. İşletmelerin geçmiş dönemdeki istihdamlarını korumasını amaçlayan bir destek programı ile piyasayı rahatlatmayı hedefleyen KOSGEB, bu program sayesinde yeni personel istihdamını da hızlandırmayı amaçladı. KOSGEB’e daha önce başvuru yapan işletmelerin de bahsi geçen sektörlerde hizmet vermesi halinde başvuru yapabileceği öğrenilen MKİ Hızlı Destek Programı’na yapılacak olan başvuruların ise, KOSGEB Veritabanı’na kayıtlı olunduktan sonra kolaylıkla gerçekleştirilebileceği öğrenildi.
100 Bin TL İçin Son 20 Gün
Geçmiş dönem ortalama istihdamını koruyan ve yeni istihdam oluşturma taahhüdü veren işletmeler için yeni bir destek programını başlatan KOSGEB, 12 ay boyunca istihdam edilecek olan her personel için 100 bin TL ödeme yapacağını duyurdu. Kredi şeklinde verilecek olan bu ödemelere faiz işletemeyeceğini açıklayan KOSGEB, kredilerden komisyon alınmayacağını da duyurdu. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmelerin ise, en fazla 5 personel için destek alabileceği bu program kapsamında; geri ödemelerse iki ayrı şekilde yapılabiliyor. Bu kapsamda onayı alan işletmeler, 6 aydan 6 aya iki taksit halinde ödeme yapabileceği gibi 24 ay vade isteyen işletmeler de 4’er aylık 6 taksit ödemeleri gerçekleştirebiliyor. Özellikle; 1981 ve sonrası doğumlu, kadın son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu olan kişileri istihdam eden işletmelere öncelik verilen bu destek programı için son kayıt tarihi ise, KOSGEB tarafından 31 Mart 2022 olarak açıklanmış bulunuyor.