Geçtiğimiz senenin eylül ayında yukarı yönlü hareketler sergileyen dolar kuru, aralık ayının ortasına kadar yükselen grafikler sergilemiş ve beraberinde diğer döviz kurları ile altın fiyatlarının da tarihi seviyelere ulaşmasına sebep olmuştu. Bu durum Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararları ile engellenmek istense de başarılı olunamamış ve gündelik yaşam şartlarının aynı oranda ağırlaşmasına yol açmıştı.
Para piyasaları ile altın piyasasının yükselen grafikleri sonrasında gündelik yaşam içerisinde hizmet alınan tüm sektörlerden yüksek oranlı zam haberleri geldi. Bu durum yeni yılda da Rusya- Ukrayna savaşı, FED faiz artırımı kararları, çip krizi ve diğer değişkenlerin etkileri ile birlikte daha da işin içinden çıkılamaz bir noktaya vardı. Bugün yükselen enflasyon karşısında ay sonlarını getirmekte güçlük çeken vatandaşlar, hükümet yetkililerine seslendi.
Sene başından bu yana birçok farklı kategoride gözlenen olumsuz faktörlerden ötürü yükselen enflasyon, hükümet yetkililerinin bazı kararlar vermelerine sebep oldu. Bu kapsamda tarihte ilk kez asgari ücrete ara zam kararı veren hükümet yetkilileri, emekli ve memur maaşlarına da enflasyonun üzerinde zam uygulanmasına işaret etti.
Maaş iyileştirmeleri ilk etapta ilgili gruplarda yer alan vatandaşların yüzlerini güldürse de yükselmeye devam eden enflasyon, zamları kısa süre içerisinde sıfırladı. Öte yandan artan maaş tutarlarının işverenlere olan yükü de ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Sigortalı çalışanlarını finanse etmekte zorlanmaya başlayan işverenler, hükümet yetkililerinden destek talep etti.
Hem çalışanlara hem de işverenlere destek olmak ile yükümlü olan devlet yetkilileri, yeni bir yasa tasarısı hazırlayan Meclis’e sundu. Meclis’in 1 Ekim tarihi itibari ile başlamış olan yeni yasama dönemi ile birlikte değerlendirilmeye sunulan torba yasa teklifi, geçtiğimiz haftalarda resmen kabul edildi. Teklif kapsamında onay verilen maddeler ise tek tek yürürlüğe girmeye başladı. Bu kapsamda hem işverenleri hem de çalışanları rahatlatacak olan kanun maddesinin de 9 Kasım itibari ile resmen uygulanmaya başlandığı bilgisi kaydedildi.
ÇALIŞANA VERGİ DESTEĞİ!
Meclis tarafından kabul edilmiş olan yasa tasarısı kapsamında asgari ücretlilerden ve diğer çalışanlardan alınan 178,4 TL’lik gelir vergisi ile 454,6 TL olarak kesilen SGK priminden vazgeçildi. Buna göre çalışan maaşlarına 633 TL’lik ekleme yapılabileceği ileri sürüldü.
İŞVERENE ÇALIŞAN DESTEĞİ!
Yeni yasa kapsamında işverenlere de kolaylık sağlandı. Buna göre işverenlerin çalışanları için yaptıkları vergi ve SGK prim ödemelerinin bin TL’ye kadar olan kısmından kesinti yapılmamasına karar verildi.