Bir süredir önce pandemi ardından ise Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın etkisi altında küreselleşen bir enflasyon ile mücadele etmek zorunda kalan dünyada en çok etkiyi Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler yaşıyor. Enflasyonun yarattığı zam etkisiyle maaşlarının da günden güne erimesi vatandaşları son derece zor durumda bırakıyor. Büyüme ölçüleri üzerine bir araştırma yapan Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard & Poor’s Global (S&P) ise, gelişmekte olan ülkeler ile ilgili yeni raporunu yayınlamış bulunuyor.
2022 yılı ikinci çeyrek ekonomik görünüm raporu ile büyümekte olan ülkelerin son tablosunu gözler önüne seren Standard & Poor’s Global (S&P), Türkiye’nin de içinde bulunduğu ekonomik tabloyu bağımsız bir göz ile rakamlara döküyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan Rusya ve Ukrayna savaşının henüz ateşkese varmasıyla dünyadaki krizin büyüdüğüne dikkat çeken S&P, gelişmekte olan ülkeler için büyüme tahminini bu rapor ile güncellediğini ilan etmiş bulunuyor.
S&P; ‘Emtia Fiyatları Artarken Büyüme Yavaşlıyor”
Kasım 2021’deki tahminin ardından yeni bir tahmin daha gerçekleştirmiş olan Standard & Poor’s Global (S&P), gelişmekte olan ülkeler için büyüme tahmini 2022 yılı için yüzde 4,8’den yüzde 4’e kadar düşürdü. 2023 yılı içinde verdiği rakamları güncellemiş olan S&P, gelişmekte olan ülkeleri bağlayan bu rakamı ise, yüzde 4,4’ten yüzde 4,3’e geriletti. En son raporunda Rusya için yüzde 2,7 büyüme öngören S&P, bu raporunda Rusya’yı da yeniden değerlendirdi. Başlayan savaşın ardından Rusya için büyüme değil, küçülme öngören S&P, dün yayımladığı raporda bu küçülmeyi yüzde 8,5 olarak açıkladı.
S&P; ‘Enflasyon Yüzde 55’
2022 için küresel ekonomik büyüme tahminini de yüzde 4,2’den yüzde 3,6’ya düşüren Standard & Poor’s Global (S&P), Türkiye için de korkunç bir tablo çizdi. Buna göre, 2022 yılı için Türkiye’nin ortalama enflasyonunu yüzde 55 olarak öngören S&P, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini sene sonuna kadar yüzde 9,5’e kadar gerileteceği tahmininde bulundu. Dolar’ın TL karşısındaki değerinin 2022’de ortalama 15,3; yıl sonunda ise 16 olmasını bekleyen S&P, 2021’de Türkiye’de yüzde 11 olan ekonomik büyüme oranının yüzde 2,4’e düşeceğine dair bir öngörüsü olduğunu açıkladı. FED’in faiz artırımlarına devam edeceğini de öngören S&P; turizm sektöründe TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle bir artış gözlenebileceğini ve enflasyonundaki yükün buna rağmen hafiflemeyeceğini belirtti.