Sağlık

Sürekli yorgun olanlar dikkat! Kanseri fark ettiren ortak ilk belirtiler keşfedildi: Kanserin ilk evresi artık o belirtiyle fark edilebilecek!

Çağın vebası olarak adlandırılan kanser hastalığı her geçen yayılımını arttırıyor. Doğru tedavi ve zamanında teşhis ile ölümcül riski ortadan kaldırılıyor. Fakat işin en ilginç olanı ise yapılan bir araştırma sonucunda kanser hastalığını başlangıçta fark etmeyenler fakat aynı belirtileri gördüğünden şikayet edenlerin sayısı oldukça fazla. Bu demek oluyor ki bu hastalık sinsi bir şekilde vücuda yerleşirken aslında birkaç belirti ile kritik evre öncesi kendini fark ettiriyor.

Vücut organlarını yavaşça saran sinsi hastalık kanser doğru zamanda teşhis konmadığında tüm yaşamı etki altına alıyor. Ölüme kadar gidebilen riski bulunan bu hastalığın belirtilerinin fark edilmesi burada önemli bir kriter olarak ön plana çıkıyor. Kanser hastalığından şikayet edenlerin bu hastalığa yakalananların en çok söylediği şey vücudun tamamını saran bir acıya dönüşmesiydi. Burada kritik konu ise hepsinin ortaklaşa olarak söylediği şey kanserli hücrenin zayıflatıcı etkisinin varlığıydı.

O İLK BELİRTİYE DİKKAT!

Geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmanın sonuçları belli oldu. Amerikan Kanser Derneği tarafından kanserin en yaygın belirtileri tek tek açıklandı. Bu belirtiler net olarak kanserin varlığını ispat etmeye yetmiyor. Fakat bu belirtilerin olduğunu fark edenlerin en azından bir uzman tarafından kontrol edilmesi öneriliyor.

Amerikan Kanser Derneği tarafından açıklanan belirtiler arasında başlangıçta kişi rutin hayatındaki işlerini yavaşlatmaya başlıyor. Kendini sürekli yorgun hissediyor. Yorgunluk bu belirtilerin en başında geliyor. İş yapmadaki hızın azalması fiziksel olarak ya da ruhsal olarak hissedilebiliyor.

AMERİKAN KANSER DERNEĞİ O BELİRTİYİ DOĞRULADI!

Kanser hastalığına yakalanmış kişilerle yapılan sohbetlerde en çok şikayet edilen konulardan birisi yorgunluk hissi idi. Bu yorgunluk hissinin hiçbir zaman dinlenme ile üzerinden atılamadığını da ifade edildi. Amerikan Kanser Derneği ilerlemiş olan kanser şikayetinde bu belirtinin yaygın olarak görüldüğünü ifade etti.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılan teşhisler sonucunda kişinin kanser olduğunu fark etmesi süreci kontrollü şekilde yürütebilmesinde önemlidir. Burada önemli olan tümörlü dokunun küçültülebilmesidir. Belirli riskleri bulunsa da hedefte tümörü küçültme tedavileri ön plana çıkıyor.

KANSERİ FARK ETTİREN ORTAK İLK BELİRTİLER NELERDİR?

Kanser hastalarında ortak olarak görülen yorgunluk daha çok prostat ya da meme kanseri gibi hastalıklarda kendini gösteriyor. Vücudun hormon seviyelerindeki aşırı dengesizlik durumu buna neden oluyor. Yorgunluk belirli bir seviyede o kadar çok artıyor ki kişi yemek yemekte ya da  gündelik hayatının rutin aktivitelerini gerçekleştirmekte zorlanmaya başlıyor.

Bu yorgunluğu tıbbi olarak tanımlanmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmalar “Dayanılmayacak kadar zorlayan bir zayıflık” gibi bir tabir bulabilmiştir. Kliniksel araştırmalarda ise bu yorgunluk aniden çıkan bir felç gibi de düşünülüyor. Hastalığın bu evresinde ilerlemeye başladıkça dayanılmayan ağrılar da gün yüzüne çıkıyor. Özellikle ölümcül riski bulunan kanser hastalıklarında bu daha çok kendini gösteriyor. Bu süreç uzun bir dönem devam edebiliyor ve kronikleşiyor. Böyle bir durumda kişi kendinde şu belirtileri görebiliyor:

  • Zamanla konsantrasyonu azalıyor.
  • Ağrılarla beraber iştahı kaçıyor.
  • Uyku düzeni bozuluyor.
  • Kişi kendini sürekli sinirli hissediyor.

İlgili Makaleler