Suriye’den yeni göç dalgası başladı!

İdlib’ten kaçan siviller Türkiye sınırına doğru harekete geçti. Rusya ve Esad rejimi ordusu tarafından yapılan saldırılardan canını kurtarmak isteyen on binlerce Suriye vatandaşı Türkiye sınırına doğru yeni göç dalgası başlattı! Peki, Soçi mutabakatına ne olacak?

Suriye’de rejim muhaliflerinin elindeki son kalelerden birisi olan İdlib, Rusya ve Esad güçleri tarafından adım adım kuşatılıyor. Kuşatma genişledikçe İdlib’de yaşayan Suriye vatandaşlarının kaçabileceği tek yer Türkiye olarak gösteriliyor.Rusya ve Esad rejiminin bombalamaları devam ederken Suriye’den Türkiye’ye göçlerde doğru orantıda devam ediyor. ABD  Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’e göre 700 bin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre de 1 milyon Suriyeli, Türkiye sınırlarına doğru yeni bir göç dalgası başlatmış durumda.

Türkiye’nin yeni mülteci alacak yeri kalmadı

İGAM(İltica ve Göç Araştırma Merkezi) Başkanı Metin Çorabatır, Türkiye’nin İdlib’den olası bir mülteci akınını artık tek başına kaldıramayacağı görüşünde. Çorabatır, Türkiye’nin iki türlü pazarlık yapabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye tek başına bu yükün altından kalkamaz

İdlib üzerindeki askeri baskılar hafifler ve tam Türkiye sınırına kamplar kurulursa buraya yine Türkiye’nin dışında uluslararası toplumun yaygın bir yardım yapması gerekir. Aynı şekilde bu insanlar TSK denetimindeki bölgelere de kaydırılırsa yine Türkiye tek başına orada onlara bakmak gibi bir yükümlülüğün altından kalkamaz.

Nihai olarak bu çözümler çalışmaz ise Türkiye sınırını açacaktır. Türkiye sınırını açma noktasında başta Almanya olmak üzere uluslararası toplumdan ikinci bir altı milyar ya da daha fazla yardım isteyecektir çünkü Türkiye’nin şu anda yeni bir mülteci göçü alacak kapasitesi ve yeri kalmadı.

Son iki ayda 500 bin kişi İdlib’i terk etti

BM verilerine göre son iki ayda İdlib bölgesinden göç edenlerin sayısı yarım milyonu geçmiş durumda. BM Genel Sekreteri Guterres de Türkiye ile Suriye rejimine ait güçler arasında çıkan çatışmalara son verilmesini istedi.

Türkiye  Suriye’de siyasi bir çözüm bulamadığı takdirde bu göç dalgasının önüne geçemeyecek gibi duruyor…

Soçi mutabakatına ne olacak?

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Ömer Çelik, Suriye ordusunun saldırısını Rusya’nın Soçi kentinde geçen yıl imzalanan ‘İdlib Mutabakatı’nın ihlâli’ olarak niteledi ve “Rejim bir terör örgütü gibi hareket ediyor” dedi.

Soçi mutabakatı kapsamında Türkiye’nin İdlib’de 12 gözlem noktası bulunuyor.

Bu gözlem noktalarının, İdlib’de gerilimin düşürülmesi sürecinin bir parçası olarak görev yapması öngörülmüştü.

Soçi Mutabakatı kapsamında bölgede çatışmalar sonlandırılacak, Türkiye de İdlib’de bulunan silahlı muhalifler ile Moskova, Ankara ve Şam tarafından ‘terör örgütü’ olarak sınıflandırılan örgütleri ayrıştıracaktı.

Ancak Kasım 2019’dan bu yana Suriye ordusunun İdlib’deki askeri operasyonları hız kazandı.

Suriye ordusunun ilerleyişiyle birlikte, Türkiye’nin üç gözlem noktası Suriye ordusu tarafından kontrol edilen bölgenin içerisinde kaldı.Suriye Ordusu büyük oranda Ocak ayı sonlarında, Halep ve Şam’ı birbirine bağlayan stratejik önemdeki M5 karayolunun kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi.

Bölgede yaşayan yüz binlerce kişi, Türkiye sınırına doğru evlerini terk etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’deki duruma ilişkin son açıklamasında Rusya’yı da eleştirerek, “İdlib’de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız” mesajını verdi.

Exit mobile version