Gündem

Taliban Yasaklarına Bir Yenisi Eklendi! Ekranların Yüzü Sunucular, Yüzünü Örtmeden Televizyona Çıkamayacak!

Afganistan’daki Taliban yönetimi yasaklamalara devam ediyor. Televizyona çıkan kadınlar için yeni yasaklamalar geldi. Yayınlanan kararnameye göre, kadın sunucular ve programlara katılan diğer kadınlar yüzlerini örtmeden ekranlara çıkamayacaklar.

Afganistan’da yönetimi Taliban devraldıktan sonra, kadınlara yönelik kısıtlamalar ve yasaklar ardı ardına gelmeye devam ediyor. Taliban Din Polisi yetkilisi BBC Peştu’ya bazı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre medya kuruluşlarına bir kararname gönderildi ve yüzünü örtmeyen kadınların televizyona çıkması yasaklandı.

Televizyonda Kadın Yüzü Gözükmeyecek

Reuters haber ajansının sağladığı bilgilere göre, Taliban Hükümeti bünyesinde faaliyet gösteren Ahlaksızlığı Önleme ve Fazileti Teşvik Bakanlığı Basın Sözcüsü, yeni kararnamenin 21 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini ifade etmiş. Basın sözcüsünün yaptığı açıklamalara göre, yeni kararname kadınların yüzlerini kapamasının bir tavsiye olarak medya kuruluşları iletildi. Ancak kadınların yüzlerini kapamaması durumunda hangi yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı hakkında bir açıklama yapılmadı.

Konu ile ilgili sosyal medya üzerinden birçok yorum yapıldı. Yorumlar genel olarak, insanların hastalıklardan korunmak adına maske taktığını, Taliban’ın ise insanları kadınların yüzlerinden korumak için maske takmaya zorladığı dolayısıyla Taliban’ın kadınları hastalık olarak gördüğü yönünde oldu.

Kadınlara Yönelik Yasaklar Artarak Devam Ediyor

Bu yasaklamadan iki hafta kadar önce, Afganistan’da bulunan kadınların sokağa peçesiz çıkması yasaklanmış, yasaklara uymayanların cezalandırılacağı açıklanmıştı. Ayrıca, kadınların tek başlarına seyahat etmeleri yasaklanmıştı. Seyahat edecek kadınların yanlarında kesin olarak erkek bir akrabalarının bulunması zorunlu hale gelmişti. Bunlarında haricinde, yalnızca kız çocuklarının gittiği orta dereceli eğitim kurumları kapatılmıştı.

90lı yıllarında başında ilk kez iktidara geldiğinde kadınlara yönelik yasaklamalar getiren Taliban, tüm kadınların ev dışındaki her yerde burka giymeleri kuralı getirilmişti.

İlgili Makaleler