Gündem

Tarih Gitgide Yaklaşıyor: Benzinli Araçlar Resmen Çöp Oluyor! Volkswagen, BMW, Mercedes, Renault, Fiat Hepsi Birden Destekliyor…

Çevreye verdikleri ararlar nedeniyle bir süredir gündemde olan benzinli araçların satışının azaltılması ya da tamamen durdurulması geçtiğimiz haftalara Avrupa Birliği’nin ilgili komitesince gündeme getirilmişti. Henüz genel oylamaya sunulmamış olan bu durumun Avrupa ülkelerinde nasıl yankılandığı merak ediliyordu ki, Almanya ve Fransa’nın ardından, İtalya’dan da benzinli araçlara ilişkin açıklama geldi.

Geçtiğimiz haftalarda bir araya Avrupa Birliği Çevre Konseyi’nin aldığı kararın ardından benzinli araç satışlarının durdurulması ve benzin kullanan fabrika ya da diğer işletmelerin bu yakıt türünü daha çevreci bir yakıt türüyle değiştirmesinin sağlanması kararına varılmıştı. Bu karar genel kurula sunulmak üzere Çere Konseyi tarafından derinlemesine raporlanırken; arabanın dev üreticileri Almanya, Fransa ve İtalya’dan benzinli araçların kaldırılmasına ilişkin ilk açıklama geldi.

Almanya ve Fransa Onayladı

Bir süredir tartışmaların devam ettiği benzinli motorların kullanılıp kullanılmamasına ilişkin Avrupa Birliği’nden çıkacak kararın ardından Euro bölgesindeki ülkelerin fikirlerinin alınması bekleniyordu. Ancak Almanya ve Fransa kararı beklemeden fikirlerini açıkladı. Doğaya zarar vermesi ve daha maliyetli olması nedeniyle içten yanmalı yani benzinli veya diğer kirli yakıtların kullanımını azaltmaya yönelik ilk hamlesini yapan Almanya ve Fransa, kademeli bir şekilde benzinli motor üretiminin tamamını durdurma kararı aldı. Ardından İtalya hükümeti tarafından desteklenen bu karar ile birlikte Volkswagen, BMW, Mercedes, Renault, Fiat gibi pek çok teknoloji devinin içten yanmalı motorları bırakarak elektrikli ve çevreci motor üretimine geçeceği kesinleşmiş oldu.

15 Yıl İçerisinde Benzinli Araçlar Tarihe Karışıyor

Halihazırda pek çok dev otomobil markası, araçlarının yüzde 50’sini elektrikli motorlu olarak üretiyor. Bu nedenle markalar da hükümetlerin bu kararlarını desteklediğini göstermiş bulunuyor. Avrupa Birliği’nin öngörüsüne göre 2050 yılına kadar benzinli araçların tamamen piyasadan el çektirilmesi bekleniyor. Ancak bu konudaki pek çok uzman görüşü yaklaşık 15 içerisinde benzinli araçların tarihe karışacağını ve yerini elektrikli ile hibrit olan araçları olacağı yönünde. Bu kapsamda hükümetlerin planları ise, benzinli araçların önce satışını durdurmak, ardından ise var olan benzinli araçları trafikten ayıklamak olduğu da biliniyor. Özetle, benzinli araçlar 15 yıl içerisinde tarih olurken; daha dostu ve kullanıcısına daha az masraf yaratan elektrikli araçlar, yükseliyor.

İlgili Makaleler