Çalışma ve emeklilik halini düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışan veya emeklinin aynı zamanda sağlıklı bir çalışma hayatı sürdürebilmesi açısından da tüm önlemleri almakla görevli oluyor. Bu bağlamda vatandaşların sağlık amaçlı olan tüm giderlerini karşılayan SGK, son dönemde sağlık amaçlı yapılan tatil giderlerini de karşıladığı harcamalar kapsamına almış bulunuyor.
SGK, başta romatizmal hastalıklar olmak üzere birçok rahatsızlık için kullanılan kaplıcalar gibi hem tedavi hem de tatil amaçlı gidilen seyahatlerin yolundan oda ücretine kadar her şeyini karşılıyor. Sadece belirli şartları taşıyan çalışan ve emeklilerin kaplıca tedavilerini karşılayan SGK, konuyla ilgili detaylı bir açıklamada yapmış bulunuyor.
SGK Kaplıca Giderlerini Sadece Belli Durumlarda Karşılıyor
Alternatif tıp yöntemlerinden biri olan ve ülkemizde de son derece yaygın olarak kullanılan kaplıcalar, son dönemlerde özellikle fiziksel tedavi gören vatandaşların sıkça başvurduğu yöntemlerden biri oluyor. Özellikle bazı hastalıklarda doktorlar da kaplıca tedavisini öneriyor. Bunun için düğmeye basmış olan SGK, vatandaşların tedavi amaçlı olarak gerçekleştirdiği kaplıca tatillerini belli şartları taşıması halinde karşılıyor. Bu bağlamda; resmi sağlık kurumlarınca en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulları tarafından sağlık kurulu raporu alan kişiler, kaplıca tedavisinin geri ödemesini SGK’dan alabiliyor. Ancak, rapor içerisinde tedavi, seans ve gün sayısı bilgilerinin açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Sadece Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği kurumlardan alınan kaplıca hizmetlerini karşılayan SGK; banyo ücreti, yol, gündelik ve refakatçi giderleri gibi pek çok kalemdeki giderini karşılıyor. Ancak, refakatçi giderini alabilmek için doktorun raporda muhakkak hastanın refakatçiye ihtiyacı olduğunu belirtmesi gerekiyor.
Kaplıca Tedavisi Ödemelerini Alabilmek İçin Acele Etmek Gerekiyor
Sağlık Bakanlığınca izin verilen kaplıcalarda, raporu olan kişilerin yararlanabileceği bu uygulama ile çoğu vatandaşın tedavisi aksamamış oluyor. Bunun yanı sıra tüm giderlerini almak isteyen kişilerin raporunu aldıktan sonraki 6 ay içerisinde bu tedaviyi görmesi gerekiyor. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 iş günü içerisinde tedaviye başlayan kişilerin giderleri doğrudan SGK tarafından karşılanırken; bu süreyi geçiren kişilerin giderlerini karşılatabilmesi için hasta sevk formu alması şartı aranıyor.