Ekonomi

TCMB Faiz Kararını Yarın Açıklayacak! Uzmanlar Tahminlerini Paylaştı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak. Piyasalar gözlerini bu karara çevirmiş durumda. En büyük soru ise faiz artırımının yapılıp yapılmayacağı oldu. Piyasa uzmanları faiz politikası ile ilgili tahminlerini paylaştı.

TCMB yarın saat 14.00 itibarı ile faiz kararını açıklayacak. Piyasaların en çok merak ettiği konu ise Merkez Bankası’nın faiz politikası konusunda nasıl bir yol izleyeceği oldu. Uzman ekonomistler konu ile ilgili tahminlerini paylaştı.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında faiz indirimlerine başlayan Merkez Bankası, aynı yılın aralık ayına kadar 500 baz puan faiz indirimi yapmıştı. Bu gelişmeler doğrultusunda yüzde 19 seviyesinde olan politika faizi yüzde 14 seviyesine kadar gerilemişti.

Açıklanacak Kararın Önemi Çok Büyük

Prof. Dr. Sefer Şener konu ile ilgili görüşlerini paylaştı. TCMB’nin 2020 yılından bu yana, faiz politikasında alınacak kararların bekletilmesi yönünde bir strateji belirlediğini söyleyen uzman isim, yüzde 14 oranındaki politika faizinin uzun dönemli etkilerinin görülmesinin bekleneceğini söyledi.

Bu söylediklerinin Merkez Bankası’nın para politikası metninde de yer aldığını söyleyen Şener, enflasyon oranlarının yüzde 70 seviyesine dayanması ve anket sonuçlarındaki enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü olmasının, yarın açıklanacak faiz kararının önemini kat ve kat artırdığını ifade etti.

 Sürpriz Gelir mi?

Yarın yapılacak toplantı sonrasında faizlerde artırım ya da azaltım kararının alınmasından ziyade bu toplantıda para politikasında bir değişiklik olup olmayacağının çok önemli olduğu ifade edildi. Yaz aylarında enflasyonda kısmi olarak bir gevşeme beklenirken, bu toplantıda Merkez Bankası’nın faiz konusunda pas geçeceği yönündeki beklentilerin arttığının altı çizildi.

Gerek iç piyasadaki enflasyon gelişmeleri olsun gerekse küresel anlamdaki enflasyon gelişmeleri olsun, bu gelişmeler hesaba katıldığında Merkez Bankası’nın faiz artırımı ya da azaltımı yönünde karar vermeyeceği düşünülüyor.

İlgili Makaleler