Mate bitkisi doğada kendiliğinden var olan yapraklarından özel harmanlanmış çay sayesinde antioksidan oranı yükselen bir bitkidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlenmesi özellikle kış aylarında vücudu yitirmiş olduğu dengeyi sağlayarak hastalıklara karşı savaşmayı kolaylaştırıyor.
MATE ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Mate çayı ilk kez Brezilya, Paraguay ve Arjantin’de keşfedilmeye başlanmıştır. Bitkisi bu bölgelerde yetiştiği için geleneksel içecek haline gelmiştir. Vücuda sağladığı vitamin ve mineral kuvveti de yadsınamayacak kadar çoktur.
Mate bitkisinin dalları ve yaprak kısımları yüksek oranda kafein barındırmaktadır. Tüketimi sağlanırken daha çok yaprakları kaynatılarak çay haline getirilip içilebilir. Ateşte kurutulma tekniği sayesinde sıcak su ile buluştuğunda kış aylarında vazgeçilmez bir şifa kaynağı oluyor.
MATE YAPRAĞI NEREDEN BULUNUR?
Mate çayının inanışa göre daha çok bağlılığı simgelediği ifade ediliyor. Günümüzde ise rahatlıkla zincir marketlerde ya da aktarlarda bulunabiliyor. Hücreyi yenileyici etkisi ve vitamin, mineral dengesini koruması yönüyle değerlendirildiğinde kıymetli oluyor.
Özellikle kötü kolesterolü bulunanlar için şifacı bir bitki oluyor. Magnezyum, Potasyumun açısından zengin olan Mate çayı kalp ve damar hastalıklarına da şifa sunuyor. Hücreleri yenileme etkisi cildin daha parlak ve taze görünmesini sağlıyor. Yaşlanma oluşumunu da yavaşlatıyor.
MATE ÇAYI NASIL YAPILIR?
Mate çayı günde bir fincan tüketildiğinde yeterli mineral ve vitamin dengesini sağlarken içerisindeki enzimler yağ emiliminin azaltılmasını da sağlıyor. Spor yapan kişiler için öneriliyor. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bağırsak problemi yaşayanlar için önemli bir kaynak oluşturuyor. Vücutta birikmiş parazitlerin ve bakterilerin yok edilmesinde büyük fırsat sağlıyor. İleri boyutlu uykusuzluk problemi çekenlere şifa sunuyor.
Mate çayının açlığa iyi geldiği ve bu duygunun önüne geçtiği söyleniyor. Bu yönüyle diyet sürecinde vazgeçilmez içecekler arasında yerini alıyor. Mate çayını demlemek isteyenlerin sıcak su içerisinde bir miktar katarak bekletmesi ve 2 dakika kadar demlendirilmesi yeterli oluyor. Sıcak olarak tüketmek mümkün olmakla beraber isteğe göre içerisinde limon eklenebilir. Tadı yeşil çayı andırıyor.