Ekonomi

Temmuz Zammı İçin Rakamlar Ark Arkaya Gelmeye Başladı: Memur Ve Emekliler Nefesini Tuttu! Temmuz’da Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek?

Bir süredir hem emeklilerin hem de memurların beklediği zam haberi kesinleşti. Temmuz ayında ara zam alması kesinleşen emekli ve memurlar ara zam oranını beklerken, ara zammın oranına ilişkin sinyaller de gelmeye başladı.

Ara zam ile maaşlarında iyileştirme yaşayacak olan emekliler ve memurlar, gözlerini temmuz ayına çevirmişken; arka arkaya açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk 4 aylık enflasyon oranları ve Merkez Bankası’nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yapılacak zam ile ilgili ilk sinyalleri verdi.

Yılın İlk Çeyreğinden Yüzde 31 ve Üzeri Zam Garanti

Geçtiğimiz gün nisan ayı enflasyon rakamlarını açıklamış olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ilk 4 aylık enflasyonu yüzde 31,71 olarak kayda geçti. Bu rakam SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklilerinin alacağı ara zam için önemli ipuçları içerirken; ardından açıklanan Merkez Bankası’nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ise, altı aylık enflasyonun yüzde 41 olarak gerçekleşmesi yönünde bir beklenti olduğunu gözler önüne serdi.

Enflasyon Farkı Maaşlara Nasıl Yansıyacak?

Tüm gözlerin çevrildiği temmuz zammında kullanılacak olan enflasyon farkı, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşına doğrudan yansıtılacakken; memur ve memur emeklisine toplu sözleşmeden doğan yüzde 7’lik zammın üzerine ortaya çıkan fark olarak eklenecek. Bu bağlamda 4 aylık enflasyon rakamları incelendiğinde bundan sonraki aylarda enflasyon sıfır dahi çıksa SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 31,71 zam alacakken; memur ve memur emeklisi toplamda yüzde 31,21 oranında bir zam alacak. Bu rakamlar eklendiğinde ise memurun taban aylığı 6.429 TL’den 8.435 TL’ye yükselecekken; memur emeklisinin taban aylığı 4.290 TL’den 5.629 TL’ye yükselecek. En düşük SSK maaşı 2000 öncesi emekli olanlar için 3.293 TL’den 4.337 TL’ye çıkacakken; 2000 sonrası emekli olanlar için 2.041 TL’den 2689 TL’ye çıkacak. Öte yandan esnaf emeklisi olan Bağ-Kurlular tabanda 2.949 TL aldıkları maaşı bu yüzdelik hesap ile 3.884 TL’den almaya başlayacakken; tarım emeklisi olan Bağ-Kurluların taban maaşı olan 2.343 TL, 3.086 TL’ye çıkacak. Net zam ise, temmuz ayında açıklanacak olan altı aylık enflasyon oranı ile belli olacak.

İlgili Makaleler