Gündem

TOKİ 2+1, 3+1 konutların taksitleri yükseliyor mu? Peşinat tutarı ne kadar oldu? Toki’de hak sahipliği kazanan ne yapmalı?

TOKİ başkanlığı tarafından “İlk evim, İlk iş yerim” projesi kapsamında ilk kez 250.000 konut için start verildi. 7 Kasım tarihinde başlayan başvuru süreci başvuru bedeli yapan tüm vatandaşlar için tamamlanmış oldu. Sıra kura çekimlerinin sonuçlarında. Kısa bir süre önce Aralık ayı itibariyle il il başlatılan kura çekimleri tüm hızıyla devam ediyor. Hak sahipleri yapılacak evlerin ödemelerini merak ederken öte yandan yapılan çekilişte ismi çıkmayanlar 500 TL yatırma bedelini hesaplarına geri almaya başladı bile.

TOKİ KURA ÇEKİMİ SONUÇLANAN İLLER

Aralık ayının son haftasına doğru açıklanması beklenen asgari ücret rakamı TOKİ ödemelerini de etkileyebilecek. Vatandaşlar en çok bu konuda muzdarip. Yapılan kura sonrası yeni bir eve kavuşmak için heyecanla bekleyenlerin gündeminde ise asgari ücret artışı ile beraber TOKİ evlerinin ödemelerinde de artış yaşanabilme durumu oldu. 250.000 konut projesi kapsamında enflasyonla beraber TOKİ’nin aylık ödemelerinde yükseliş yaşanabilme ihtimali konuşuluyor. 250.000 konut projesi için kura çekimi yapılan ve belli olan iller arasında İstanbul, Konya, Diyarbakır, Tuzla, Zonguldak, Kayseri gibi iller yer alıyor.

TOKİ’DE HAK SAHİPLİĞİ KAZANAN NE YAPMALI?

TOKİ taksitleri 2+1 ve 3+1 konutlarda farklılık gösterecek. Kişiler bunu belirleyemiyor. Yapılan kura sonucunda hangi konut tipi çıkarsa bu konut tipi üzerinden ödeme yapmak zorunda kalıyor. TOKİ taksit ödemeleri ise sözleşme yapıldıktan sonraki ay başlatılıyor.

250.000 konut projesi için şu ana kadar 30 farklı ilde kura sonuçları açıklandı. 62.000 farklı kişi hak sahipliği kazandı. 81 ilde yapılacak kura çekimleri sonrasında 2023 Mart ayı itibarıyla taksitler ve ödemeler başlayacak. TOKİ’de hak sahipliği kazananların ise 240 ay vade ile %10 peşinat ödeyerek evleri alabilmesi mümkün olacak.

2+1 VE 3+1 EVLER NE KADAR OLDU? AYLIK TAKSİT ÖDEMESİ YÜKSELDİ Mİ?

TOKİ evleri için hak sahipliği kazanan kişilerin ödeyecekleri tutar 2+1 ve 3+1 evlerde değişebiliyor. 2+1 evlerde 608.000 TL’den başlarken 3+1 evlerde 950.000 TL’yi görebiliyor. Aylık taksit oranları ise en düşük 2.280 TL’den başlıyor. Bu rakam konutun tipine göre 3.562 liraya yükseliyor. Yapılacak konutun hangi ilde olduğu da fiyat farklılığının etkilenen sebepler arasında oluyor. Sonuçta ev sahipliği kazanan kişinin %10 peşinat vermesi gerekiyor. Ardından ödemeler 240 ay vadeye bölünüyor. TOKİ’de 2+1 ev için hak sahipliği kazanan bir kişinin aylık 2.280 TL ödemesi gerekiyor.

TOKİ’de 3+1 hak sahipliği kazanan bir kişinin aylık 3.562 TL ödemesi gerekiyor. Proje başlangıcında açıklanmış bu rakamlar zamanla değişebilir mi? Enflasyona yönelik olarak artabilir mi? En çok bu konu merak ediliyordu. Yılda iki kez Ocak ve Temmuz ayında enflasyon rakamları belirleniyor. 6 aylık süreç göz önüne alınarak net bir rakam belirlenip bu oranda asgari ücret oranı netleştiriliyor. İlk dönemde herhangi bir artış yapılacak mı? Bunun detayları sözleşmede net net belirlenecek. Taksitlerin ödemeleri ise sözleşme yapıldıktan sonraki ay başlatılacaktır. Öte yandan memur maaşlarına ve o yılın enflasyon oranına göre fiyat artışı yaşanacağı da söyleniyor.

2+1 İLE 3+1 EVLERDE PEŞİNAT TUTARI NE KADAR?

TOKİ projesi kapsamında 250.000 konut için ön ödeme gerekiyor. 500 TL olarak yatırılan başlangıç ödemesinin dışında %10 oranında peşinat talep ediliyor. 3+1 evler için yatırılması gereken %10’luk peşinat oranı 85.000 TL’ye denk geliyor. 2+1 konutlar için ödenmesi gereken peşinat oranı ise 60 bin TL oluyor.

İlgili Makaleler