Ekonomi

TOKİ Başkanı Konuştu; Yeni Konutlar Yolda! Hem Alt Gelir Hem de Orta Gelir Sahibi Ailelere Satılacak! Kentsel Dönüşüm de Devam Ediyor…

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, 2019 ve 2020 yılı bilanço ve netice hesaplarını geçtiğimiz gün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda sundu. Gerçekleşen toplantıda önemli açıklamalar gerçekleştiren Başkan Bulut, yeni projelerin müjdelerini de verdi.

Hedefleri doğrultusunda 1 milyon 100 bin konut inşa ettiklerini duyuran TOKİ Başkanı Ömer Bulut, alt ve orta gelir sınıfına yönelik yapılan sosyal konutların yanı sıra; kentsel dönüşüm, afet sonrası konut üretimi, tarım köy uygulamaları, millet bahçeleri, sosyal donatı ve yurt dışı uygulamalarına ilişkin detaylı bilgi verdi.

Sadece Sosyal Konut Değil, İstihdam da Sağlıyor

TOKİ’nin çalışmalarının önemine değinen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, sadece sosyal konutlar için değil, istihdam için de yapılan konutların önemli olduğuna değindi. Başkan Bulut’un konuya ilişkin açıklamalarına; “Halen 775 şantiyede toplam 144 bin konut, diğer bina ve donatıların inşaatı devam ediyor ve yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 2021’de Türkiye genelinde ilk el konut satışlarında TOKİ’nin payı ilk defa yüzde 13,8’e yükseltilmiş, 50 bin olan yıllık konut üretim miktarı da ortalama 71 bine çıkarılmıştır. Piyasadaki konut maliyetlerine bakılmaksızın vatandaşlarımızın konut alımlarını kolaylaştıracak yüzde 20 ve yüzde 30’lara varan sübvanseler yapılarak yüzde 10 peşinatla başlayan, 120, 180, hatta 240 aya varan vadelerle konut sahibi olmaları sağlandı. İdaremizden taksitle konut ve iş yeri satın alan vatandaşlarımıza 22 Mart-19 Nisan tarihleri arasında indirim kampanyası düzenlenerek, borç bakiyelerini peşin kapatanlara yüzde 22 oranında indirim yapılarak vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerine olumlu cevaplar verildi” ifadeleri yer aldı.

Ardından yatırımların konut ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Ömer Bulut, “Bu kapsamda bin 389 okul, 269 hastane, 215 öğrenci yurdu, 22 Üniversite binası, 997 spor salonu, 99 sağlık Ocağı, 2 bin 113 ticari ünite, 19 stadyum, 912 cami olmak üzere toplamda 26 bin 134 sosyal donatı rakamına ulaşılmıştır. Ayrıca 2021 yılında 875 şehit ailesi ve görev malulü vatandaşımıza 148,8 milyon lira faizsiz konut kredisi kullandırılırken, bu yıl kullandırılan faizsiz konut kredisi kişi başına 241 bin liraya yükseltilmiş ve ilk 5 ayda 275 vatandaşımıza 63 milyon liralık konut kredisi açılmıştır” diye konuştu.

Dönüşen Konut Sayısı 179 Bin

Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla illerinde 40 bin konut ve köy evi ile bin 900 iş yeri ve bin 200 ahır ile sosyal donatıların inşa edildiğini belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, aynı zamanda tam 179 bin konutun geri dönüşüm kapsamında dönüştüğünü ifade etti. 45 ilde 108 proje yürütüldüğünü de toplantıda dile getiren Başkan Bulut, son 20 yıla ilişkin açıklamalarda bulunu. Ömer Bulut’un konuya ilişkin açıklamalarında ise; “20 yılda sosyal konut üretiminde başlattığımız kampanyalar gibi, vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. İl ve ilçelerimizde binlerce konut üretmeye, vatandaşlarımıza yuva kurmaya, kentsel dönüşümlerle şehirlerimizi yenilmeye devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

İlgili Makaleler