Gündem

TOKİ konut arsası başvuruları başladı! TOKİ konutları mı, TOKİ arsaları mı daha mantıklı? Gayrimenkul yatırım uzmanı cevapladı!

Geride bıraktığımız yılın tamamlanmasına son iki hafta kala döviz kurlarında ve altın fiyatlarında gözlenen ani ataklar, gündelik hayat akışı içerisinde satışa sunulan hizmetlerin ve hizmet başlıklarının yüksek oranlarda zamlanmasına sebep oldu. Yapılan zamlardan nasibini alan sektörlerin başında gelen emlak sektörü, yeni dönemde birikimleri doğrultusunda bir gayrimenkule sahip olma planları kuran vatandaşları resmen hayal kırıklığına uğrattı.

Hammadde fiyatlarının artışı ile birlikte fahiş rakamlara ulaşan sıfır konutlar, ikinci el konut piyasasını da etkiledi. Bölgeden bölgeye değişmek ile birlikte bir anda 2- 3 katına çıkan konut fiyatları, emlak sektörünün durulmasına dolayısı ile de hem vatandaşların hem de ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesine sebep oldu. Bu durum karşısında devreye giren hükümet yetkilileri geçtiğimiz aylarda düşük faizli, devlet destek konut kredisi kampanyaları geliştirmiş olsalar da tahminden daha az talebin gelmesi, yeni projelerin geliştirilmesine aracılık etti.

Yeni projeler kapsamında TOKİ’yi devreye sokan hükümet yetkilileri, geçtiğimiz ay Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sosyal konut projesini başlattı. TOKİ aracılığı ile dar ve orta gelirli vatandaşlara konut, iş yeri ve arsa satışı yapılacağını belirten hükümet yetkilileri, başvuruları kabul etmeye başladı. Bu noktada kısıtlı birikimleri ile projeden hangi gayrimenkulü tercih etmeleri gerektiği konusunda kafaları karışan vatandaşlara, gayrimenkul yatırım uzmanından açıklama geldi.

“KONUTA GÖRE DAHA HIZLI TAMAMLANIYOR!”

TGRT Haber’e konuk olan Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, TOKİ projesini değerlendirdi. Projenin ikinci ayağında 1 milyon arsa ve 10 bin iş yerinin olduğunu belirten Başaran, arsaların konutlara göre daha kısa sürede tamamlandığını ifade etti. Ayrıca konutta peşinat oranının yüzde arsada ise yüzde 10 olduğunu belirten uzman isim, arsa projesinin tek olumsuz tarafının satın alındıktan sonraki 2 yıl içerisinde konut projesinin hayata geçirilmesi olduğuna dikkat çekti.

“KONUTU TERCİH EDERDİM!”

“TOKİ’de arsaya mı konuta mı başvurayım?” sorusunun gündemde olduğu şu günlerde konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Başaran, “ben arada kalsam konutu tercih ederdim” ifadesini kullandı. Arsanın imar projeleri sebebi ile daha meşakkatli bir sürece sahip olduğunu belirten Başaran, anahtar teslim konutların daha avantajlı olduğuna dikkat çekti.

İlgili Makaleler