Ekonomi

TOKİ Satışları İçin Tarih Çok Yaklaştı: İsteyen Arsa, İsteyen Ev Alabilecek! Yüzde 25, Yüzde 40 Peşinat Yetecek…

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kapsamında çalışmalarına bu yıl da devam eden Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı, kısaca TOKİ hem ev hem de arsa satışları için düğmeye basmış bulunuyor. Ev satışlarını hem kura hem de ihale usulü gerçekleştiren TOKİ, arsa satışlarında ise doğrudan ihale usulünü kullanıyor.

İhale satışları için düğmeye basmış olan TOKİ, haziran ayı içerisinde 27 ildeki arsalarını kentsel dönüşüm projelerini finanse edebilmek adına satışa çıkarıyor. Bu kapsamda vatandaşların yatırım yapabilmesini de kolaylaştıran TOKİ, ev satışlarında sağladığı kolaylığı arsa satışlarında da sağlıyor. TOKİ’nin ihaleye çıkacağı iller ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanmış bulunuyor.

27 İlde İhaleler Bu Hafta Sonu Başlıyor

Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın yayınladığı satılık konut müzayedesiyle başvuruları aracılığıyla katılım sağlanabilecek olan TOKİ ihaleleri kapsamında yapılacak olan ihale yerlerini açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 27 ilde arsa satışının başlayacağını duyurmuş bulunuyor. Bu kapsamda TOKİ arsa satışları; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkâri, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri’de bulunuyor. Kırıkkale, Kocaeli, Konya Muğla, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Uşak illerinde gerçekleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği açıklamada ihalenin tarihleri de yer alıyor. Bu bilgiye göreyse, arsa satış ihaleleri 29-30 Haziran 2022 tarihleri kapsamında tamamlanıyor.

TOKİ’nin Haziran ve Temmuz ayı içerisinde yapacağı ihaleye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan açıklama gelmiş bulunuyor. dan konuya ilişkin yapılan son açıklamaya göreyse; 29-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan TOKİ ihalelerinin gerçekleşeceği biliniyor.

Peşin Ödeme Yapmak Şart Değil

Tıpkı konut satışlarında sağladığı kolaylığı, arsa satışlarında da sağlayan TOKİ, konut, ticaret, sanayi, sanayi tesisi ve akaryakıt istasyon alanları özelliğindeki arsaların satışlarını sadece peşin ödeme usulüne göre gerçekleştirmiyor. Vatandaşlar aynı zamanda yüzde 25 veya yüzde 45 oranında peşin ödemeler ile de TOKİ arsa satışından yararlanabiliyor. İnşaat sektörünün tanınan isimlerinden biri olan Yusuf Ziya Ardınç ise, konuya ilişkin görüşlerini; “25 yıldır konut sektöründe, üretim ve satış pozisyonundayım. Şu anda bizim gibi üreticilerin yaşadığı arsa temini ve konut sayısı sorununu biz de yaşıyoruz. Bu sorunun giderilmesi ile ilgili yaptığımız araştırmalarda 29-30 Haziran’da TOKİ’nin Türkiye genelinde 10 bin konutluk arsa satış ihalesi açacağını öğrendik. Biz de ekibimiz ile araştırmalarımız ile bu projelerde yer almak istiyoruz. Konut sayısı azlığı fiyatları çok engelliyor ve çok dengesizleştiriyor. Bunun piyasaya daha akıcı hale gelmesi için bireysel alıcılar ve toplu üreticiler için büyük fırsat doğuracağını düşünüyorum” ifadeleriyle bildirmiş bulunuyor.

İlgili Makaleler