Ekonomi

Torba Yasa TBMM’ye Geldi; 3600 Ek Gösterge, Öğrenci ve İmar Affı, En Düşük Emekli Maaşı Hepsi Var!

Özellikle 3600 ek göstergenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geleceği tarih merak ile bekleniyordu. TBMM’ye bugün gelen torba yasada beklenen 3600 ek göstergenin yanı sıra öğrenci affından imar affına kadar pek çok konuda değişikliğin yapılmasını öngören düzenlemeler de eklendi.

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarından emekli ikramiyelerine kadar etkileyecek olan 3600 ek gösterge torba yasa kapsamına alındı. Bugün TBMM’ye gelen torba yasada aynı zamanda emekli milletvekillerinin maaşlarına ilişkin bir düzenleme ve en düşük emekli maaşı ile ilgili düzenleme de yer aldı.

Ek Gösterge ve En Düşük Emekli Maaşı ile İlgili Düzenlemeler TBMM’de

TBMM’ye getirilen torba yasa kapsamına özellikle bir süredir beklenen başta polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri olmak üzere pek çok kamu çalışan ve emeklisini etkileyecek olan 3600 ek gösterge düzenlemesi de eklendi. Bu düzenleme kapsamında polis, uzman erbaş, öğretmen, hemşire, avukat ve din görevlilerinin ek göstergelerinin 3.600’e; doktorlar ve veterinerler ile subay ve astsubayların ek göstergelerinin 4.200’e; Genelkurmay Başkanı ve Diyanet İşleri Başkanı’nın ek göstergesinin ise 9.000’e yükseltilmesi TBMM’ye taşındı. Yeni yıldan itibaren geçerli olacak olan ek gösterge artışının yanı sıra torba yasada; en düşük emekli maşının 3 bin TL’ye yükseltilmesi ile milletvekili emekli aylıklarının Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı aylığına endekslenmesi ve milletvekili emekli aylıklarına da 6 aya bir zam yapılmasını öngören düzenlemeler de yer aldı.

Öğrenci ve İmar Affı da Torba Yasada

Özellikle bir süredir okulu çeşitli nedenler ile bırakmak zorunda kalan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin beklediği öğrenci affı da torba yasa kapsamına alındı. Belirli şartları taşıyan öğrencilerin okula geri dönmesini sağlayacak olan düzenlemenin yanı sıra, hazineden kredi garanti kuruluşlarına aktarılacak kaynağın 50 milyar TL’den 100 milyar TL’ye çıkmasını öngören bir düzenleme ve şans oyunlarında devlete aktarılan pay olan yüzde 8’lik bayın Milli Piyango İdaresi’ne aktarılması için değişiklik yapılmasını öngören bir düzenleme de torba yasaya eklendi. Yine beklenen değişikliklerden biri olan imar affı kapsamında ise, torba yasaya 1 Temmuz 2022 tarihine kadar inşaat ruhsatı alınmış ancak kullanımına izin verilmeyen yapılar için iskansız olmasına rağmen geçici abonelik (elektrik ve su) verilmesine izin çıkması düzenlemesi alındı.

İlgili Makaleler