Her ayın üçünde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan bir önceki enflasyon rakamları, 3 Nisan 2022 tarihinin pazar gününe denk gelmesi nedeniyle 4 Nisan 2022 Pazartesi günü açıklandı. Ortaya çıkan enflasyon tablosu uzmanları bir hayli korkuturken; vatandaşa da sadece gelecek zamları çağrıştırdı.
Nisan ayı itibariye TÜFE ve enflasyon rakamlarını açıklayan TÜİK, gerçekleştirdiği açıklama ile Mart ayının enflasyon rakamlarının yanı sıra Nisan ayı kira artış oranını da duyurdu. Her iki rakamda da artış gözlenirken; vatandaşı ürküten enflasyon tablosuna bir de en yüksek artışın gıdada yaşandığı bilgisi eklenince, zamların bir kez daha kapıda olduğu akıllara geldi.
Mart Ayı Enflasyon Rakamları Belli Oldu
TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon rakamları, yıllık resmi tüketici enflasyonunun yüzde 61,14 olduğunu gözler önüne serdi. Bu rakam ile son 20 yılın zirvesini yenileyen enflasyon, bir kez daha kendi rekorunu kırdı. Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleştiği TÜİK tarafından açıklanırken; TÜFE’nin 12 yıllık ortalaması olan yüzde 29,98 oranı aynı zamanda Nisan ayı kira artış oranını da oluşturdu. Öte yandan enflasyon hesaplamalarında TÜİK’ten daha korkunç bir tablo çizen Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise mart ayı enflasyonunu aylık yüzde 11,93; yıllık enflasyonu ise yüzde 142,63 olarak hesapladı.
Mart Ayının Zam Şampiyonu Motorin Oldu
TÜİK’in açıklamasına göre; bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu grup yüzde 99,12 zam ile ulaştırma oldu. Ulaştırmayı ise yüzde 70,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 69,26 ile ev eşyası ürünleri takip etti. Aylık artış oranında da en yüksek artışı yaşayan ulaştırma ana grubu, geçtiğimiz aya göre yüzde 13,29 zam aldı. Aylık enflasyon oranında ulaştırmayı takip eden ana gruplar ise eğitim ve lokanta ile oteller oldu. TÜİK endekse dahil ettiği 409 maddeden, 69 maddenin ortalama fiyatında düşüş gözlenmişken; 313 maddenin ortalama fiyatında yükseliş gözlendi. Endekste yer alan 27 maddenin ortalama fiyatında ise herhangi bir değişiklik gerçekleşmedi. Martta bir önceki aya göre yüzde 32,67’lik fiyat artışı yaşayan Yıllık Üretici Enflasyonu (ÜFE) 114,97 seviyesine yükselerek, yılın üçüncü ayında da üç haneli olarak hesaplandı.