Gündem

TUİK, Milli Gelir İstatistiklerini Açıkladı! İlk Çeyrek İçin Büyüme Rakamı Beklentilerin Üstünde Gerçekleşti!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılının ilk çeyreğinin baz alındığı milli gelir istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisinde ilk çeyrekte yıllık olarak yüzde 7,3 oranında büyüme gerçekleşti. Açıklanan bu rakam, son 4 çeyrek arasındaki en düşük büyüme rakamı olarak kayıtlara geçti.

Büyüme Oranı Beklentileri Aştı

TUİK, 2022 yılının ilk çeyreğine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, içinde bulunduğumuz yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen büyüme oranı yüzde 7,3 oldu. Piyasalar tarafından bu senenin ilk çeyreği için yüzde 7,2 büyüme gerçekleşmesi bekleniyordu.

Geçen Senenin Aynı Çeyreğine Göre Artışlar Yaşandı

GSYH’yi oluşturan etmenler incelendiğinde yılın ilk çeyreğinde geçen döneme kıyasla genel olarak artışlar yaşandı.

  • Finans ve sigorta faaliyetlerinde yaşanan artış yüzde 24,2 oldu
  • Bilgi ve iletişim faaliyetlerinde yaşanan artış yüzde 16,8 oldu
  • Hizmet faaliyetlerinde yaşanan artış yüzde 14,9 oldu
  • Sanayi faaliyetlerinde yaşanan artış yüzde 7,4 oldu

Bunların haricinde ise inşaat sektöründe geçen seneye göre yüzde 7,2 azalma meydana geldi.

Hane Halkı Tüketim Harcamalarında Artış Meydana Geldi

Yerleşik olan hane halklarının tüketim harcamalarında ise geçen yılın ilk çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksinde artış meydana geldi ve yüzde 19,5 oranında yükseldi. Devlet tarafından yapılan nihai tüketim harcamaları ise geçen senenin aynı çeyreğine göre yüze 0,9 arttı.

Mal ve hizmet ithalatında da geçen senenin ilk çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksinde artış yaşandı ve yüzde 2,3 yükseldi. İhracat ise yüzde 16,8 arttı.

Açıklanan verilerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Twitter hesabı üzerinden bazı açıklamalar yaptı ve küresel anlamda maliyetlerin artmasına rağmen üretimi destekleyen politikaları nedeni ile diğer ülkelerden pozitif anlamda ayrıştığımızı dile getirdi.

İlgili Makaleler