Tüketici Kanunu Değişiyor; Tüketici Kredilerinde Yeni Dönem Başlıyor! Ücret ve Masraf Yok; Maliyetler Düşüyor! İşte Son Düzenleme…

Krediler, günümüzde eğitimden sağlığa, tatilden ev dekorasyonuna pek çok konuda vatandaşların imdadına yetişen banka hizmetlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ancak, bazı bankaların sürekli olarak masraf üzerine masraf çıkarması tüketicinin aldığı krediden hiçbir şey anlamamasına neden oluyor. Konuyla ilgili harekete geçen Türkiye Büyük Millet Meclisi, Tüketici Kanunu’nda değişikliğe gidiyor.

Devre mülk ve tatil satışları konusunda vatandaşlar kapsamlı bir korumaya almak için Tüketici Kanunu’nda değişikliğe gitmeye hazırlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilgili komisyonu, bu değişiklik kapsamında faiz artırımı ve indirimlerinde tüketici hakem heyetine başvurularına kadar pek çok konuyu da gündemine almış bulunuyor.

Tüketici Kanunu’na Yeni Düzenleme Geliyor

Tüketici korumak amaçlı Tüketici Kanunu’nun yeni düzenlemeye gitmeye hazırlanan komisyon, ön ödemeli olarak satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketiciye teslimini zorunlu hale getirecek olan madde üzerinde çalışmalara bugün itibariyle başlayacak. Yan ürün ve hizmetlerin kredi kullanım şartı olarak sunulmasına sınırlama getirecek olan bu yeni düzenleme ile birlikte tüketicinin istediği sigorta şirketinden teminat sağlama hakkı da garanti altına alınacak. Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde tüketiciyi koruma altına alacak olan bu yeni düzenleme, tüketiciye bildirim aramadan cayma hakkını verecek. Tüketicilerin, ödedikleri ücret ve masrafların iadesi ile üstlendikleri kredi maliyetlerini azaltmayı amaçlayan bu yeni düzenlemede borçlar ile ilgili kısımlar ve hükümler ise Borçlar Kanunu’yla uyumlu ve tüketici lehine olacak şekilde yeniden değiştirilecek.

Tüketici Kredilerinde Vatandaş Koruma Altına Alınıyor

Belirsiz süreli tüketici kredileri olan kredili mevduat hesabı veya kredi kartı gibi banka hizmetlerinde belirlenen 30 gün önceden ihbar şartı tüketici lehine olmak kaydıyla kaldırılacak. Faiz oranında tüketici lehine olacak değişikliklerin hemen yapılması için yürürlüğe girecek olan bu düzenlemeyle birlikte faiz oranındaki indirimler ya da artırımların tüketici lehine olması halinde hemen yürürlüğe girebilmesi için halihazırda var olan 30 gün öncesinden koşulu artık aranmayacak. Tüketici lehine olmayan faiz artırımları için herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek ve bankaların yine 30 gün öncesinden bildirim yapma koşulunu yerine getirmesi beklenecek. Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmelerinde sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğüne aykırı hareket edenler için verilen para cezasında da artırıma gidecek olan idari yasa kapsamında bu miktar 1.000 TL’ye yükseltilecek. Ön ödemeli konut satışlarında teslim süresini geçen her konut için devlet tarafından kesilen idari para cezası ise, yeni düzenleme ile birlikte konut başına 70 bin TL’ye yükseltilecek. Tüketici hakem heyeti başvuruları için de düzenleme içeren bu değişiklik ile birlikte artık değeri 30 bin TL’nin altında tespit edilen her uyuşmazlık için tüketici hakem heyetine gitme zorunluluğu aranacak.

Exit mobile version