Tüm Çalışanları İlgilendiriyor! Emekli Olmaya Sebep Hastalıklar!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışma hayatı sürecinde sağlığını kaybeden vatandaşlara prim şartı, gün şartı ve sağlık raporu şartlarını yerine getirmeleri koşuluyla erken emeklilik verir. Ancak vatandaşların çalışma hayatı içerisinde sağlıklarının bozulduğuna dair rapor almaları gerekiyor. Bu bağlamda en az 1800 gün prim ödemiş olmak ve 10 yıl sigortalı olmak şartı bulunuyor. Peki hangi hastalıklarda emekli olunuyor?

Hangi Hastalık Durumlarında Emekli Olunur?

Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenfoma, lösemi, multipl myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri çalışanları erken emekli eder.

1. Grup: Epilepsi Demans Beyin tümörleri Parkinson sendromu Serebral palsi Multiple Skleroz (MS) Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı) Şizofreni Bipolar bozukluk.

2. Grup: Görme azlığı Retina kanamaları Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı Anemi Kol, bacak gibi organ kaybı.

3. Grup: Behçet hastalığı Gastrointestinal kanamalar Karaciğer sirozu Karaciğer nakli Kalp yetmezliği Kalp kapak hastalıkları.

4. Grup: Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları Solunum sistemi hastalıkları Kalp nakli Böbrek nakli Akciğer nakli Tüberküloz AIDS.

Vatandaşlar şeker hastalığı ve benzeri daha yaygın hastalıkların erken emeklilik hakkı sağlayıp sağlamadığını merak ediyorlar. SGK çalışma gücünde yüzde 60 kayba neden olan tüm hastalıklara malulen emeklilik hakkı sağlar.

Exit mobile version