Gündem

Türkiye için 15 Ağustos corona virüste kritik tarih! Sokağa çıkma yasağı ilan edebilir, restoranlar kapatılabilir, giriş çıkış kısıtlanabilir!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, Türkiye’de corona virüsü salgını hakkında yaptığı değerlendirmede önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İlhan, “15-20 Ağustos dönemi bize bayramda gördüğümüz manzaraların sonuçlarını gösterecek. Diyelim ki A ilinde veya ilçesinde ciddi vaka artışı var, o bölge özelinde sokağa çıkma yasağı ilan edebilir, okullar kapatılabilir, restoranlar kapatılabilir, giriş çıkış kısıtlanabilir.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’de vaka artışları hakkında uzman isimlerde peş peşe açıklamalar geliyor. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, Milliyet’ten Ceyda Ulukaya’ya corona virüsü salgını hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kurban Bayramının etkisinin henüz görülmediğini belirten Prof. Dr. İlhan, 15 Ağustos tarihini işaret ederek, “15 Ağustos önemli bir tarih bizim için. 15-20 Ağustos dönemi bize bayramda gördüğümüz manzaraların sonuçlarını gösterecek. Şu an gördüğümüz artış, bayramın hemen başı veya bayram öncesi dönemin etkisi. Dolayısıyla o tarihlerde göreceğimiz rakamlara göre konuşmak gerekiyor. Ama önümüzdeki dönemde il pandemi kurullarına çok iş düşeceğini öngörüyoruz. Diyelim ki A ilinde veya ilçesinde ciddi vaka artışı var, o bölge özelinde sokağa çıkma yasağı ilan edebilir, okullar kapatılabilir, restoranlar kapatılabilir, giriş çıkış kısıtlanabilir vs. Daha çok lokal önlemler ön planda olacaktır. Tüm Türkiye genelinde bir karantina uygulamasının, ancak çok çok ciddi artışlar olursa gelebileceğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

20 yaşında yoğun bakımda yatan hastalar var

Konuşmalarında “bana bir şey olmaz.” Algısının yanlış olduğunun altını çizen Prof. Dr. İlhan, “Bazı iddialar atılıyor ortaya: Koronavirüs diye bir şey yok, şu ya da bu ülkenin komplosu. Bizim esas bakmamız gereken yer sonuç. İnsanlarımız ölüyor mu? Ölüyor. Öyleyse kendimizi korumamız ve yayılımı engellememiz şart. Bu bir. İkincisi, Türkiye’deki vakalar üzerinden örnek vereyim: 10 bini aşkın aktif vakamız var ve tüm tanı alanların yüzde 95’ten fazlası tedavi olmuş durumda.

Vefat eden 5 bini aşkın vatandaşımızın da büyük çoğunluğu 65 yaş üzeri biliyorsunuz. Bu da şöyle bir algıya neden oluyor: Virüs bana bir şey yapmaz, hasta olsam da tedavi olurum. Ama daha dün iki hekim arkadaşımız bu yüzden hayatını kaybetti, ki biri 35 yaşında ve hiçbir kronik hastalığı yok. 20 yaşında yoğun bakımda yatan hastalarımız var. Ayrıca şunu da unutmamak gerekiyor: Bu virüsü henüz tanımıyoruz. Acaba ileride başka bir hastalığa neden olacak mı? Uzun vadede etkileri ne olacak? Belki 2 yıl sonra diyeceğiz ki, koronavirüs geçirenler şu hastalığa yatkın hale geldi. Bunların hiçbirini bilmiyoruz, çünkü hastalık tüm dünya için çok yeni. O yüzden bu tehditleri iyi bilerek hepimizin hazırlıklı olması gerekiyor. “Şu an bana hasar vermiyorsa, tamam” demek yeterli değil.” Açıklamasında bulundu.

 

Vakalar azalmazsa Eylül’de zorluk yaşanır

Türkiye’de son günlerde meydana gelen artışların çok tehlikeli ve durdurulması zor artışlar olduğunu belirten İlhan, vaka sayısı azalmazsa Eylül’de çok büyük zorluk yaşanabileceğini söyledi. İlhan konuya ilişkin olarak, “İnsanlar yeniden metropollere dönecek ve hem kapalı alanlarda daha sık bulunacağız hem de grip sezonu açılacak. Dolayısıyla hastalık riski kat be kat artacak. O nedenle “Tehlike geçti” diye düşünmek çok tehlikeli.” Dedi.

Çocukların okula maskeyle gitmesi gerekecek

31 Ağustos tarihinde açılması planlanan okullar ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. İlhan, “ 20 Ağustos’ta karşılaşacağımız tabloya göre yorum yapmak daha doğru olur. Okullarda da il bazında farklı uygulamalar hayata geçebilir. Bir ilde her şey yolunda giderken diğer ilde vakalar katlanarak artıyorsa örneğin, o ilde uzaktan eğitime geçilebilir. Ben velilerimize de şunu önermek istiyorum. Çocukların okula maskeyle gitmesi gerekecek, buna alışmaları için öncesinde maskeyle günlük aktivitede bulunma vb pratikler yapabilirler.” İfadelerini kullandı.

İlgili Makaleler