Bakanlık maden yataklarının çalışma kapasitesinde 2022 yılı tamamlanırken yeni bir rekor olduğunu ifade ettiği paylaşımı ile herkesi heyecanlandırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından Eti madeninin %95 kapasite ile tam dolulukta çalıştığını, ülkemizin bor satışlarının 2 milyon 650 bin tona ulaştığını ifade etti. Elde edilen bu satışlardan Cumhuriyetimizin 100.yılına özel yeni bir rakamı ulaşmak hedefleniyor. Bu yönde stratejiler sürüyor.
ETİ MADENİ %95 KAPASİTEYE ERİŞTİ!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından Eti madeninin %95’e ulaşan kapasitesi müjde olarak duyuruldu. Yıl içinde yapılan Bor satışı sonrası Türkiye’ye bu 1 milyar 300 milyon dolar kazandırdı. Bakan Fatih Dönmez 2.Bor çalıştayında: “Türkiye’nin madenlerdeki ekonomisine yönelik üreten ülke sınıfına geçtik” söyleminde bulundu.
Yerli ve Milli teknolojiye vurgu yaparak geliştirmek zorundayız, dediği sözlerin de Türkiye yüzyılı madenciliğin 100.yılı olacaktır, sözleri ile de iddialı bir giriş yaptı. Belirlenen yeni stratejide ise Bor, Karbür ve Lityum tesisleri yer alıyor. Bunları daha da geliştirebilmek ve yılın ilk aylarından itibaren 1000 ton kapasiteye çıkarabilmek hedefleniyor.
BAKANLIĞIN MADENCİLİKTE 2023 HEDEFLERİ NELER OLDU?
Açıklanan veriler oldukça şaşırtıcı. Türkiye yüzde 62’yi aşan bir paya sahip lider pozisyonunda Eti maddenin geçtiğimiz yıl Bor üretiminde satışta önemli bir başarı kat edildi. 2 milyon 630 ton rafine satış hizmeti ile Borda rekora ulaşıldı. Bu rekor Eti madenin %95 kapasite ile çalışmasının etkisiyle ortaya çıkmış olup ülkeye 1 milyar 300 milyon dolar kazandırdı.
2023 Ocak ayında yılda 600 tonu bulacak Lityum karbonat tesisinin kurulması bekleniyor. İhalesi tamamlanacak ve tesisin temelleri atılacak. Ardından Bandırma’da yılda 100 tona ulaşacak Lityum karbonat tesisinin ikincisi kurulmaya başlanacak. Toplamda yıllık 700 tonluk Lityum üretimi elde edilmesi planlanıyor tüm bunlar yurt içerisinde Eti maden tesislerinde üretilecek.