Ekonomi

Türkiye Varlık Fonu (TVF) denetlenebilir mi?

Borsa İstanbul hisselerinin yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) satılması sonrasında Türkiye Varlık Fonu (TVF) denetlenebilir mi? TVF’yi kimler denetliyor? Sorurları sorulmaya başlandı. Türkiye Varlık Fonu’nun internet sitesinde yer alan bilgilerde, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesi ne kadara satıldı soruna karşılık ‘’Borsa İstanbul’un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi’’ denildi. Bu değeri kimin hangi kriterlere göre belirlediği bilinmiyor. CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’da bu konuyu meclis gündemine getirdi.

CHP’li Sındır, konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

YERLİ OLAN NEYİMİZ VARSA SATTINIZ

“Yerli malı Türk’ün malı, herkes onu kullanmalı.” diyerek Yerli Malı Haftası’nı, daha doğrusu Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nı on yıllardır, 1929 yılından bugüne kutlarız. Meğerse bugünkü iktidar “Herkes onu kullanmalı.” sözünü yanlış anlamış olacak ki yerli ve millî olan neyimiz varsa her şeyi satma derdine düşmüş. “Herkes” derken de bu ülkenin yurttaşlarından bahsediyoruz, yabancılardan değil tabii ki.

Yerli olan neyimiz varsa sattınız, henüz satamadığınız kalanları da “Varlık Fonu” adı altında toparlayıp yine bir satma telaşına düştünüz. Peki, 177 milyar liralık bu Varlık Fonu denetlenebiliyor mu? Hayır. Sayıştay denetimine, İhale Kanunu’na tabi mi? Hayır. Kanal İstanbul arazilerini, Ataköy Sahili’ni, Antalya Limanı’nı, Tank Palet Fabrikasını, Haliç’i, İstinyeParkı, şirketleri, yalıları, bankaları, borsaları, hepsini “Katar Katar!” sattınız, satmaya da devam ediyorsunuz. Bu gidişle Yerli Malı Haftamızı yakında Katarlılar kutlamaya başlayacak. Zira, bu iktidar döneminde, bu haftanın ne tutumlulukla ne yatırımla ne de yerlilikle hiçbir ilgisi kalmamıştır.

İlgili Makaleler