Tüm dünyada koronavirüs mücadelesi henüz bitmemişken varyantları da arka arkaya geliyor. Varyantlarıyla birlikte koronavirüs vatandaşı endişelendiriyor. Son olarak çıkan ve en tehlikeli olarak adlandırılan Omicron için önemli açıklamalar gelmeye başladı. Türkiye de 6 kişide görülen en tehlikeli varyant Omicron varyantının ana semptomunun ‘öksürük’ olduğu açıklandı. Ayrıca Omicron varyantının aşılı kişilerde aşısızlara oranla daha hafif seyrettiği belirtildi. İşte detayları…
Bu Belirtiler Varsa Dikkat!
- Öksürük (yüzde 89)
- Yorgunluk (yüzde 65)
- Boğazda tıkanıklık veya burun akıntısı (yüzde 59)
- Nefes darlığı (yüzde 16),
- İshal (yüzde 11)
- Tat veya koku kaybı (yüzde 8)
Uzmanlardan gelen Önemli Açıklamalar!
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise “Güney Afrika’dan hareketle aşılanma çok az olmasına rağmen hastaneye yatışlar yüzde 28’den yüzde 8’e indi. Ülkemizde üç ay içinde vakaların yarısı Omikron olacak. Üçüncü doz aşılar erkene çekilebilir” dedi. Uzmanlar ve görüşleri şöyle:
Prof. Dr. Alper Şener; “Türkiye’de de görülen Omikron hastaneye yatışları azaltabilir Büyük olasılıkla Türkiye’de daha fazla vaka vardır. Bulaşıcılığı çok yüksek. Güney Afrika’da hastaneye yatış yüzde 28’lerden yüzde 8’e indi. Üstelik aşılanma oranı düşük. Ölüm görülmedi ama bu görülmeyecek anlamına gelmiyor. Tat, koku kaybı hiç tanımlanmamış. Daha hafif seyrediyor. Öksürük, balgam, kas ağrısı yok. Ülkemizde nasıl seyredeceğini göreceğiz. Maske, mesafe, hijyen çok önemli. Kapalı alanda durmamak gerekiyor. El hijyenine dikkat edilmeli. Hızla aşılanma şart. Bu varyantın yaygınlaşması için üç ay gerekiyor. Yani üç ay sonra bizdeki vakaların yarısı Omikron olacak. Üçüncü doz aşısı gelenler de derhal aşılanmalı. Üçüncü doz erkene çekilebilir. İnaktif aşılarda problem yok. Hatta hastalığı en iyi taklit eden aşı şu anda inaktif aşılar. Sinovac olanlar tedirgin olmamalı. Ancak hatırlatma dozu şart.”
Prof. Dr. Necmettin Ünal; “Türkiye’de de görülen Omikron hastaneye yatışları azaltabilir Omikron artık ülkemizde. 6 vaka olduğu belirtildi. Ancak ülkemizde sekans analizi yani genetik analiz az yapıldığı için vaka sayısının daha çok olduğunu düşünüyorum. Güney Afrika’dan gelen bilgilere göre, toplumun önemli bir kısmının Beta varyantıyla hastalığı geçirdiği düşünülüyor. Yüzde 25 aşılama var. Ama bulaşma oranı çok yüksek seyrediyor.”
“Aşılanmışların etkisi ile hastalık orta şiddette geçiyor. Her türlü yakın temastan kaçınmamız gerekiyor. Havalandırması olmayan yerlerde kısa kalmamız şart. Maske, mesafe, hijyen kurallarına harfiyen uymalıyız. Aşıların koruyuculuğu devam ediyor. Yoğun bakımlarda yatan hastaların çoğu iki Sinovac olduktan sonra üçüncü doz aşılarını olmayanlardan oluşuyor. Hızla aşılanmalıyız. Omikron son varyant olur mu? Buna net cevap vermek için henüz erken. Omikron, Delta’ya hareket alanı sağlamayabilir. Süreç içinde belli olacak.”