Ekonomi

Türkiye’de En Çok Para Kazandıran Meslekler

Türkiye’de En Çok Para Kazandıran 11 Meslek Gurubu...

Lüks ve kaliteli bir hayat için, herkes bir meslek edinmek ve edindiği meslek çerçevesinde çalışarak para kazanmak zorundadır. Zor yaşam koşuları ve düşük bir gelir ile hayatta tutunmanın zor olduğunu anlayan vatandaşlar, Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler nelerdir? Gibi sorular sormakla birlikte bu meslekleri araştırmaktadır. Biz de, bu yazımızda sizler için Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler hakkında detaylı bilgiler hazırladık.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK PARA KAZANDIRAN 11 MESLEK

Çalışmak ve para kazanarak yaşam sürdürmek, insanlara özgü bir şeydir. Bundan dolayı herkes çalışmak ve para kazanarak geçimini sağlamak zorundadır. Fakat, piyasada sayısız iş seçeneği mevcut iken vatandaşlar, Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler hakkında geniş aramalar yapmaktadır. Bunun nedeni ise daha fazla maaş ile birlikte popüler bir meslek seçmektir. İşte sizler için Türkiye’de en çok para kazandıran 11 Meslek;

1 – YÖNETİM DANIŞMANI

Şirketler, popüler bir hale gelmekle birlikte daha fazla kazanç elde ederek büyük gelirler sağlamak için yönetim danışmanlarına ihtiyaç duyarlar. Yönetim danışmanları, şirketlerin örgütlenmesini sağlamak ve bu örgütlenmelerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için planlamalar yaşamaktadır. Bundan  dolayı da şirketlerin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Bu yüzden Türkiye’de en çok kazanan meslek grupları arasında yer almaktadır.

Yönetim danışmanı maaşı ne kadar? Yönetim danışmanı, şirketin büyük bir sorumluluğu üstlendiği için, ortalama maaşı 80- 150 bin arasında değişmektedir. Bu değişmenin en büyük nedeni ise, şirketin kar marjinaline bağlıdır.

2 – SİGORTA UZMANI

Türkiye’de en çok para kazanan meslekler arasında yer alan diğer bir meslek ise Sigorta Uzmanıdır. Şirketin karşılaşacağı risk oranını düşürmeye çalışan Sigorta Uzmanı, mali yaptırımların sorunsuz bir şekilde hesaplanmasını sağlamaktadır. Ayrıca bir sigorta uzmanı, doğal afetlerin meydana gelmesinden sonra meydana gelebilecek zararları tahmin etme gibi becerilere sahip olması gerekir.

Sigorta Uzmanı, şirketlerin zarara uğramaması için borç yönetimi, istatistik ve muhasebe gibi bilgilere sahip olması gerekir. Bir sigorta uzmanının ortalama aylık geliri 100 bin TL’dir. Tabi bu ücret, şirketlerin kat marjinaline ve uzmanın yeteneğine göre artar veya azalabilir.

3 – YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR

Yeminli mali müşavir, Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler arasında yer almaktadır. Ayıca bir çok meslekten daha popülerdir. Malî müşavir olmak için, uzun bir elimden geçmek gerekir. İktisat, Maliye ve İşletme bölümünden lisans olarak mezun olmak ve bir şirkette en az 10 yıl muhasebecilik veya mali müşavir olarak yaptıktan sonra Yeminli Mali Müşavir olunabilmektedir.

Uzun bir eğitim ve iş tecrübesi gerektiren yeminli mali müşavirin ortalama yıllık geliri, 90 bin TL’dir. Türkiye’de kişi başı düşen ortalama yıllık gelirin nereyse 2 kattır. Ayrıca Yeminli mali müşavirin iş tecrübesi ve çalışma koşullarına göre yıllık gelir oranında artışlar yaşanabilir.

4 – UZMAN DOKTOR

Herkesin bir defa da olsa hayal ettiği doktorluk mesleği, Türkiye’de en çok para kazandıran meslekler arasında oldukça popülerdir. Fakat, doktor olmak için TIP fakültesinde mezun olmak ve TUS gibi sınavlardan başaralı bir şekilde geçmek gerekir. Kısacası, çok kazandıran bir meslek olsa da eğitim ve stres konusunda oldukça yorucu bir meslektir. Uzman doktorların ortalama yıllık geliri 100- 150 bin TL arasındadır. Fakat Cerrahi bir alanda çalışan bir Uzman, girdiği ameliyatlar sonucunda da para kazanmaktadır. Bu da yılın gelirine neredeyse %20 oranında ek bir gelir sağlayabilir.

5 – AVUKAT

Avukatlık mesleğini Kamu adı altında gerçekleştiren bireyler, ortalama yılık gelirleri 70- 80 bin TL’dir. Fakat, Hukuk alanında daha fazla bilgiye sahip olmakla birlikte bir şirkete veya kendi özel hukuk büronuzu açarsanız, ortalama yıkık geliriniz 100-150 bin TL arasında değişir. Ayrıca dava oranında maaş alırsınız. Ne kadar çok dava, o kadar çok para demek.

6 – YAZILIM MÜHENDİSİ

Türkiye’de en çok para kazandıran meslek grubunun ilk sıralarında Yazılım Mühendisi yer almaktadır. Çünkü günümüz bir teknoloji çağı olmakla birlikte, teknolojik sistemlere çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Yazılım mühendisi, bir şirketin yazılımlarını taşarlar, geliştirir veya var olan yazılımın bakımını yapar. Ayrıca özel olarak kendi başına da yazılımlar tasarlayabilir ve bu yazılımları satışa çıkarabilir. Bu mesleğin ortalama yılık geliri ortalama 200 bin TL’dir. Yazılım mühendisi olmak için bilgisayar programcılığı veya bilgisayar mühendisliği gibi lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir.

7 – HAVA TRAFİK KONTROLLÜĞÜ

Hava trafik kontrollü, Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde en çok kazandıran meslekler gurubu arasında yer alır. Günümüzde kaza riski oranının en az olduğu hava yolunun kontrolünü, hava trafik kontrol mesleği üstlenmektedir. Hava ve hava durumunun uçuşlara uygunluğunu kontrol etmekle birlikte, uçaktaki pilotlara iniş ve kalkış için rota vermektedir.

Hava trafik kontrollü, basit bir meslek olarak görünse de zor bir eğitim gerekmektedir. Çünkü küçük bir hata, uçuşları olumsuz bir yönde etkileyebilir. Hava trafik kontrollü maaşı ne kadar? Hava trafik kontrollü ’nün yılık ortalama geliri 100-120 bin TL’dir.

8 – MÜSTEŞAR

Devlet memurluğu kadrosusun en üst basamağında yer alan Müsteşar, Türkiye’nin hem devlet memuru kadrosunda hem de genel meslek grupları arasında en çok kazananlar arasında yer almaktadır. Her bakanlıkta bir Müsteşar bulunur. Ayrıca Bakanların yokluğunda, bakanların yetki ve sorumluluğuna sahiptir.
Müsteşar olmak için, her hangi bir lisans bölümünden mezun olmak ve 20 yıl devlet kadrosunda memur olmak gerekir. Daha sonra bakanlar tarafından seçilir ve müsteşar onayı için Cumhur başkanına sunulur. Müsteşarın aylık geliri yaklaşık 15 bin TL’dir. Bu da yıllık gelirinin ortalama 150 bin TL olduğunu göstermektedir.

9 – ÜNİVERSİTE PROFESÖRÜ

Üniversite prefosürü de Türkiye’de en çok kazandıran meslekler arasında yer almaktadır. Hem kamu üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde görev yapma imkanı vardır. Fakat, Profesör olmak için uzun yıllar ve çok fazla bilgi birikimi gerekir.

Üniversite profesörlerinin ortalama yıkık gelirleri 150 bin TL’dir. Profesör olmak için, her hangi bir lisans bölümünden mezun olmak ve okuduğu bölüm üzerinde yüksek lisansın yapılmasın gerekir. Daha sonra doktora için tez hazırlanır ve uzun zaman doktorluk yaptıktan sonra, Prof. olmak için gerekli bilgi gerekmektedir.

10 – ECZACI

Tıp alanında gelişmelerin yaşanması, beraberinde sağlık sektörünün ve ilaç firmalarının da gelişmesine neden olur. Bundan dolayı da eczacılık, Türkiye’de en çok kazandıran meslekler grubunda yer alır. Eczacının ortalama yıkık geliri ise 70-80 bin TL’dir.

11 – PAZARLAMA MÜDÜRÜ

Ülkenin ekonomik açıdan büyüdüğünü gösteren ithalat ve ihracat, pazarlama alanının önemli ve en çok kazandıran meslekler gurubu arasında yer almasını sağlamaktadır. Oldukça geniş bir alana sahip olan pazarlama sektörünün Müdürü, işin yoğunluğuna göre aldıkları maaş değişmektedir. Bir pazarlama müdürünün ortalama yılık geliri 80-100 bin TL’dir.

Pazarlama Müdürü olmak için, pazarlama bölümünden mezun olmak ve bir pazarlama firmasında uzun süre çalışmak gerekir. Ancak çok yetenekli ve becerikli bir kişiliğiniz varsa, kısa süre içinde bir pazarlama şirketine müdür olarak terfi alabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler