Gündem

Türkiye’de ikinci dalga mı başladı? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, kontrollü sosyal hayat döneminde artan corona virüsü vakalarına ilişkin açıklamada bulundu. Prof. Özlü açıklamasında, "Belki de salgında ikinci bir dalganın başladığını varsayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bugün bin 592 kişide daha corona virüsü tespit edildi. Son 4 gündür vaka sayısının binin üzerinde seyretmesi, “Türkiye’de ikinci dalga mı geliyor?” sorusunu beraberinde getirdi. Konu hakkında BBC Türkçe’ye konuşan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Belki de salgında ikinci bir dalganın başladığını varsayabiliriz” açıklamasını yaptı. Tamamen geriye dönüş olacağını söylemeyeceğini ifade eden Özlü, yine de böyle bir riskin bulunduğunu açıkladı.

Prof Özlü açıklamalarında vatandaşların tedbir kurallarına uymadığını söyleyerek, “Bu artışlar devamlılık gösterirse işte o zaman sıkıntılar başlayabilir. Şu an için bir alarm var, bu alarmı dikkate alırsak, kontrolü tekrar ele geçirirsek sorun olmaz, ama dikkate almazsak geriye dönebiliriz” dedi.

Küçük şehir ziyaretleri vaka sayılarını arttırmış olabilir

Küçük şehirlerde vakalarının artmasının nedeninin seyahat kısıtlamasının kaldırılması olduğunu söyleyen Özlü, “Vatandaşlar gittikleri yerlerde akrabaları, büyükleri, komşuları, arkadaşları ile tekrar karşılaşınca birlikte oturup sohbet ettiler, yemek yediler, ev ziyaretleri yaptılar, sarıldılar, tokalaştılar. Dikkat ederseniz, daha çok artışın olduğu yerler bu tür insan hareketlerinin arttığı yerler. Dolayısıyla büyük kentlerden küçük kentlere olan bu insan hareketi de artışa katkı sağlamış olabilir diye düşünüyorum.” Dedi.

Törenlerimizi eskisi gibi yapamayız

Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber düğün, nişan, sünnet gibi kutlamaların arttığını söyleyen Özlü eskisi gibi bu kutlamaların yapılmaması gerektiğini açıkladı. Özlü tarafından yapılan açıklamalarda, “Taziyeler, asker uğurlamalar, nişan, söz, düğün gibi törenlerimizi eskisi gibi yapamayız. Mesafeyi korumamız lazım, kapalı ve dar alanlarda çok kişi bir arada, teması ortadan kaldırmadan, maske kullanmadan bunları yapmamız doğru değil. Bunlar böyle olunca bir kişiden 100-150 kişiye bulaşabiliyor” denildi.

Yeniden kısıtlama gelir mi?

Artan vakalar nedeniyle yeniden kısıtlama olup olmayacağı konusuna değinen Özlü, eğer ihtiyaç olursa yasak ve kısıtlamaların tekrar geleceğini söyledi. İstenilen şeyin kısıtlamalara dönmek olmadığını söyleyen Özlü, normalleşme sürecini kurallara uygun olarak yürütebilmenin önemli olduğunun altını çizdi.

İlgili Makaleler