Ekonomi

Türkiye’de ki çiftçi sayısı 7 milyon 458 binden 5 milyon 289 bine düştü!

CHP’li Cengiz Gökçel, Türkiye’de ki çiftçi sayısının 7 milyon 458 binden 5 milyon 289 bine düştüğünü açıkladı. TBMM Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinde konuşan Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, konu ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı;

‘’On sekiz yılda çiftçi sayımız 7 milyon 458 binden 5 milyon 289 bine düştü. AKP bunu nasıl başardı? Çiftçilere yasadaki hakkını vermedi, şu anda çiftçi, AKP’den 176 milyar lira alacaklı. AKP, çiftçimiz üretmesin diye yurt dışından ithal tarım ürünü getirip “Paramız var ki ithal ediyoruz kardeşim.” diyor. Türk çiftçisi niye üretiyor o zaman?’’ dedi.

Gökçel, AKP’nin tarım politikalarına da değindi. Gökçel konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü;

GIDA ENFLASYONU ARTIK SAKLANAMIYOR

AKP döneminde tarım topraklarının tamamına yakını ipotekli. Toprağını eken çiftçinin traktörünü haczettiniz, çiftçimizin hayvanlarını bile haczedip elinden aldınız. Bence bütün bunların bir tek anlamı var: AKP, çiftçiden nefret ediyor, Türk çiftçisinden nefret ediyor, çiftçiyi gözden çıkarmış AKP’de öyle bir anlayış var ki “Yabancı ülkelerin çiftçisi zenginleşsin, ithalat baronlarının cebi dolsun, varsın çiftçinin anası ağlasın.” Sizdeki anlayış bu işte.

Arkadaşlar, gıda enflasyonu artık saklanamıyor. Bunun sebebi çiftçi değil. Tarlada 3 kuruşa satılamayan ürün, market zincirlerinde çiftçinin geleceğiyle birlikte satılıyor. Siz, çiftçinin geleceğini satıyorsunuz. Çiftçiyi piyasanın oyuncağı yaptınız, çiftçiyi koruyacak devletin hiçbir kuruluşu kalmadı, piyasaya müdahil olacak kuruluşları sattınız, bitirdiniz.

TARIMSAL DESTEKLER NEDEN ARTIRILMADI?

Tarımsal desteklere ayrılan pay, arkadaşlarım “Geçen yılla aynı.” dedi ama hiçte öyle değil. Millî ekonomi yönetiminiz sayesinde bu yıl tarıma verdiğiniz destek 1 milyar dolar azaldı Sayın Bakan, kur farkını hesaba katıyor musunuz? Bütçeyi yüzde 27 artırdınız, tarımsal destekleri neden aynı oranda artırmadınız? Bu demek oluyor ki yine çiftçinin boğazından keseceksiniz.

İlgili Makaleler