Gündem

Türkiye’de maske kullanımı yıl sonuna kadar sürebilir!

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de pek çok önlem alındı. Normalleşme dönemine geçilse bile ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan “maske kullanın” çağrıları devam ediyor. Ancak vatandaşlar maske kullanımının ne zaman son bulacağını merak ediyorlar. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Yamanel, yıl sonuna kadar maske takılabileceğini söyledi.

Türkiye’de 11 Mart tarihinde tespit edilen corona virüsünün etkileri sürmeye devam ediyor. Son iki gündür vaka sayıları yeniden binin üzerine çıkarken, yetkililerden maske, mesafe ve hijyen uyarıları yapmaya devam ediyor. Ancak vatandaşlar tarafından maske kullanımının ne zaman son bulacağı merak konusu oldu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yıl sonuna kadar maske kullanılabileceğini söyledi.

Yamanel aşı çalışmalarının 1-1,5 sene olduğunu belirttiği konuşmasında, “Virüsle mücadelenin iki basamağı var. Bir tedbir, iki tedavi. Tedbir basağımız çok güçlü oldu, halkımız tarafından iyi benimsendi ve alınması gereken tedbirleri uyguladık. Bu nedenle şu an iyi durumdayız. Ama bunu devam ettirirsek iyi durumumuz da devam eder. Eğer bu tedbirleri devam ettiremezsek vaka sayılarının arttığını görürüz. Bundan kurtulabilmemiz için global bir bağışıklığın olması gerekiyor. Bu da etkin bir tedavinin, etkin bir aşının bulunmasıyla mümkün olacak. Şu an çok ciddi aşı çalışmaları yapılıyor. Fakat aşı çalışmaları 1-1,5 sene sürüyor. Buna bağlı olarak en baştan beri süreci de hesaplarsak eğer bu yılın sonuna kadar maske takacağımızı öngörebiliriz” ifadelerini kullanıldı.

Yeni normale alışmamız gerekiyor

Bilim Kurulu Yamanel vatandaşların yeni normale alışmaları gerektiğini söyledi. Covid-19 salgınının henüz sonlanmadığını ifade eden Yamanel, ” Virüs sonlanana kadar mutlaka yeni normale alışmamız gerekiyor. Kontrollü sosyal hayat kurallarını unutmamamız gerekiyor. Bunların olmazsa olmazı maske takmak, maskeyle birlikte sosyal mesafeye uymak, el hijyenine ve diğer temizlik tedbirlerini uygulamamız gerekiyor. Ve kalabalık oluşturmayacak şekilde de davranmamız gerektiğini hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor” dedi.

Eldiven kullanmayı önermiyoruz

Eldiven kullanmanın kişiye yalancı özgüven oluşturduğunu açıklayan Yamanel, kişinin o hisle her yere dokunabildiğini söyledi. Bu nedenle eldiven önermediklerini söyleyen Yamanel el hijyeninin çok önemli olduğunun altını çizdi.

İlgili Makaleler