Gündem

Türkiye’de vaka sayısında ciddi patlama! Alınan tedbirler ne kadar yeterli?

Türkiye’de son günlerde koronavirüs vaka sayılarında ciddi oranlarda patlama yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı gerçek vaka sayılarını açıklamak yerine hastanede yatan hasta sayısını açıklıyor ama o bile korkunç rakamlara ulaşmış seviyelere geldi. 18 Kasım itibari ile açıklanan korona hasta sayısı 4 bin 215 seviyesine geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs bulaşmış ama semptom göstermeyen kişiler hasta sayılmıyor demişti ama hasta sayılarında ki korkunç artışlar, günlük ölüm oranlarını artırıyor. Bugün son 24 saat içerisinde ölenlerin sayısı 116’ya ulaştı Bakanlığın açıkladığı verilere göre. Ağır hasta sayısı ile iyileşen hasta sayısında ki makas ise her geçen gün katlanarak artıyor.

GÜNLÜK VAKA SAYILARI

Uzmanlar hem hasta sayısında, hem de Kovid-19 yüzünden ölenlerin sayısının açıklananın çok üzerinde olduğunu savunuyor. Başta, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol olmak üzere birçok bilim uzmanı, Türkiye’de günlük gerçek vaka sayısının 50 binin üzerinde olduğunu dile getirirken koronavirüs yüzünden günlük en az 600’den fazla kişinin vefat ettiğini dile getiriyor. Ama bu rakamlar verilirken Türkiye’de ki hasta sayısı 3 bin seviyesine yeni gelmişti ve ölenlerin sayısı günlük 80 seviyelerinde açıklanıyordu.

Sağlık Bakanı Koca bile dün yaptığı açıklamada, virüsün artık kitlesel bulaşma boyutuna geldiğini söyledi. Bir taraftan yoğun bakımların dolduğunu belirten uzmanlar, kış aylarında yaşanacak daha korkunç senaryolardan bahs ediyor. Bu durumun önüne geçmek için bir an evvel tam kapsamlı 14 gün sokağa çıkma yasağını savunan uzmanlar, ciddi sıkı önlemlerin alınmadığı takdirde İtalya’nın ilk dönemlerine benzeyeceğimizi ifade ediyorlar.

ALINAN TEDBİRLER NE KADAR YETERLİ?

Hükümet, geçtiğimiz gün bazı kısıtlamalar getirdi ama uzmanlara göre bu çok yetersiz ve sonuç elde edilemez tedbirler. Hafta sonları akşam 20:00 ile sabah 10:00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor ama virüs sabah 10:00 ile 20:00’a kadar mesaisini tam gaz devam ettirecek. 65 yaş ve üstü vatandaşlar 10:00 ile 13:00 arasında, 20 yaş altı vatandaşlar ise 13:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkabilecek ama toplu taşıma araçları ile işine gidenler virüsü ailelerinde bulunan yaşlı ve genç hastalara bulaştırmaya devam edecek.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ateş Kara, tüm dünyada artan koronavirüs vakalarına ilişkin “Aslında gerçekten çok büyük bir dalga geliyor veya tepe noktasında büyük bir dalga yaşıyoruz şu anda” ifadesini kullandı. Kara, “3 hafta tam kapanma sağlarsak rakamları aşağı çekmeyi sağlarız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan kısıtlama kararlarına ilişkin “Kesinlikle etkisi olacaktır” diyen Kara şöyle devam etti:

“Bunu değerlendirmemiz lazım. Bir kişi ortalama 3 kişiye bulaştırıyor. Hiç müdahale olmasa bu rakam 5-6 arasında. Bizdeki önlemler 3’ler civarında tutuyor. Yaz aylarında bu 1.5’un altına bile indi. Havaların soğuması, kapalı ortamlara girmemizle beraber 3’lere çıktı. Tedbirlere uyarsak bu rakamlar 1’lere iner.”

14 GÜN TAM KAPSAMLI SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLMELİ

Uzmanlarda bu konulara değinerek, hükümet tarafından alınan tedbir kararlarını eleştirdi. En az 14 gün kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı olmadığı müddetçe, hastanelerde yaşanan sıkıntıların giderek büyüyeceğini ve kontrolden çıkmış olan salgının daha ağır sonuçlarının çıkabileceğini öngörüyorlar.

Ama tam kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı ilan edilebilmesi için Türkiye’nin, yasak boyunca vatandaşa ekonomi yönden yardım etmek zorunda. İş yapamayan esnafın kirasını, karantina süresi boyunca çalışamayan işçilerin maaşlarını ödemek zorunda ama Merkez Bankası’nda bir zamanlar var olan 40 milyar dolarlık akçe yani zor zamanlarda kullanıma ayrılmış olan para artık yok. Ekonomi verilerde zaten ortada…

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke, sokağa çıkma yasağı ilan etti ama bu süreçte vatandaşların mağdur olmaması için yeterli bir nakit yardımı yaptı ve halen yapıyor. Ama Türkiye, geçtiğimiz dönem, salgın boyunca muhtaç ailelere bir sefere mahsus sadece 1.000 TL nakit yardımında bulundu. Zorunlu olarak kapısına kilit vuran esnaflar ise kredilere yönlendirildi.

Yardım kampanyalarından 2 milyar liranın üzerinde bir para toplandı ama deprem vergileri gibi onunda akıbeti belirsiz. Çalışmadığı gün evine ekmek götüremeyen vatandaşta haklı olarak bu şartlar altında sokağa çıkma yasağının olmamasını savunuyor.

YABANCILAR ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK ÜLKEMİZE GELİYORLAR

Dün Habertürk ekranlarında Fatih Altaylı, alınan tedbirlerin ve salgınla yapılan mücadelenin ne kadar yetersiz olduğuna değindi. Yabancılar elini kolunu sallayarak ülkemize geldiğini, giriş yaptığında herhangi bir test yapılmadığını ama vatandaşlardan HES Kodu alındığını dile getiren Altaylı, onlardan sorulmayacaksa bizden HES kodu sormanızın anlamı ne dedi.

 

İlgili Makaleler