Gündem

Türkiye’de yeni bir bulaşıcı hastalık çıktı! Hızlı bir şekilde yayılıyor!

Türkiye’de ‘’Üç gün Hastalığı’’ denilen bir bulaşıcı hastalık daha çıktı. Genellikle Afrika, Asya, Avustralya ve Orta Doğunun tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen hastalığın Irak üzerinden Türkiye’ye bulaştığı belirtildi. Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili, sosyal medya hesabı üzerinden ‘’ Tarım ve Orman Bakanlığını sürekli uyardım. Bir tür sinekten bulaşan Üçgün hastalığı için ithal aşıyı besici bulamadığını belirttim. Hastalık Kuzey Irak geldi, Güneydoğu’dan yayıldı ve büyükbaş hayvanları öldürüyor. Bu hayvanda bugün ne yazık ki öldü. Bakanlık seyrediyor’’ dedi. Peki, nedir bu üç gün hastalığı? Hayvanlarda ne gibi etkileri görünüyor? Üç gün hastalığının tedavisi var mı? İşte tüm detaylar…

Üç gün bulaşıcı hastalığını sosyal medya hesabı üzerinden ‘’Bu hastalık hayvan sahiplerini perişan ediyor. Hastalığın yayılıma hızına ben de şahit oldum çok hızlı yayılıyor. Diyarbakır’da hastalık görünmeye başlayalı 30-40 gün oldu neredeyse bulaşmayan köy kalmadı. Vekilime hassasiyetinden dolayı teşekkür ederim’’ sözleri ile paylaşan Faik Toy, 26 ve 27’nci Dönem CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in paylaştı.

‘’BÜYÜKBAŞ HAYVANLARI ÖLDÜRÜYOR’’

Ömer Fethi Gürer, Üçgün hastalığının Türkiye’de göründüğünü ve hayvan üreticilerin bu bulaşıcı hastalık yüzünden büyük kayıplara uğradığını yazdı. Konu ile ilgili olarak kendi Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Gürer şu ifadeleri kullandı;

‘’Tarım ve Orman Bakanlığını sürekli uyardım. Bir tür sinekten bulaşan Üçgün hastalığı için ithal aşıyı besici bulamadığını belirttim. Hastalık Kuzey Irak geldi, Güneydoğu’dan yayıldı ve büyükbaş hayvanları öldürüyor. Bu hayvanda bugün ne yazık ki öldü. Bakanlık seyrediyor’’ dedi. Peki, Üç gün hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? İşte detaylar…

 

ÜÇ GÜN HASTALIĞI NEDİR?

Sığırlarda sokucu sineklerle nakledilen üç günlük ateşli süresi olan hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor. Ağır derecede etkilenen hayvanların kondisyonu düşüyor ve süt üretiminde ciddi düşüşler yaşanıyor. Hastalığın ileri seviyesinde gebelikteki inekler düşük yapabiliyor. Sinekler tarafından nakledilen virüs sineklerin bol olduğu yaz aylarında daha sık görülüyor.

ÜÇ GÜN HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Hastalığının teşhisi topallık, kas güçsüzlüğü, ağrı, hızlı solunum ve kısa süren ateşin varlığı ile anlaşılıyor. Akut ateşli dönem, özellikle süt sığırlarında aniden ortaya çıkıyor. Isı genelde 40 derecenin üstüne çıkıyor. Hasta hayvanların ortalama yüzde 50’si titriyor. Hasta sığırlar sırtlarını kamburlaştırıp, burunlarından ve ağızdan akan salya ile kafalarını aşağıda tutuyorlar.

ÜÇ GÜN HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Hayvanlar genelde tedavi edilmeden iyileşebiliyor. Tedavi olarak ağrı kesici ateş düşürücü, antibiyotik ve vitamin mineral takviyesi ile su banyosu uygulanabiliyor. Üç gün hastalığından korunmak için iki tür aşı da geliştirilmiş ve hastalık öncesi altı aylıktan daha büyük hayvanlara uygulanabiliyor. Hayvanlara yem, vitamin mineral takviyesi yapılması ve hayvanların yetiştirildiği bölgede sivrisinek ve karasinekler ile mücadele edilmesi öneriliyor.

İlgili Makaleler