Gündem

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan Açıkladı; Asgari Ücret Zammı Yolda! Asgari Ücrete Ara Zam Verilecek Mi? İşte O Açıklamalar…

Bir süredir asgari ücretlinin merak ile beklediği ara zam konusunda önemli bir gelişme daha yaşandı. Patronların dünyasına dair çarpıcı açıklamalarda bulunan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, asgari ücret ara zammı ile ilgili de fikrini beyan etti.

Türkiye’nin faiz politikalarına ve giderek yükselen enflasyon sorununa ilişkin yeni açıklamalarda bulunan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, iş piyasasının beklentilerinden asgari ücret zammına kadar her bir konuda değerlendirmelerde bulundu.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Yüksek Enflasyon ve Döviz İhtiyacı Sarmalından Kurtulamıyoruz”

Piyasalara dair önemli açıklamalarda ve değerlendirmelerde bulunan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan; “Biz politika faizini düşürdük ama borçlanma maliyetini düşüremedik. Yüksek enflasyon ve döviz ihtiyacı sarmalından kurtulamıyoruz. Dünyada da enflasyon var ama dünyadaki enflasyon yüzde 9-10 civarlarında. Türkiye’de tüketici enflasyonu yüzde 60’ı, üretici enflasyonu yüzde 100’ü geçti. 2021 Ocak’ta 1 liraya mal ettiğiniz bir ürünü bugün 3 liraya mal ediyorsunuz. Bazı şirketlerin ÜFE’leri yüzde 200’ler seviyesinde. İşletme sermayesine ihtiyacınız var” şeklinde konuştu. Ardından büyüme rakamlarını değerlendiren Başkan Orhan Turan; “Büyüme uğruna enflasyonla mücadeleyi bırakmamamız lazım. Türkiye’nin en önemli önceliği enflasyonla mücadele olmalı. Rekabet ettiğimiz ülkelerin enflasyonu yüzde 7-8 civarında. Bunu yönetmemiz çok kolay değil. Birinci maddemiz enflasyonla mücadele olmalı” dedi. Açıklamalarında iş dünyasının beklentilerine de değinen Turan; “İş dünyasının en büyük beklentisi, öngörülebilir bir ortamın olması. Böyle olmalı ki şirketlerin yatırım iştahı artsın. Yatırımın önünü açacak çok şey yapamadık. Ayrıca Türkiye’de son dönemde emtia enerji fiyatlarının artmasıyla şirketlerin ciddi sermaye ihtiyacı doğmaya başladı” diye konuştu. .

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Asgari Ücret Zammına Sinyal Yaktı

Değerlendirmelerine turizm sektörü ile devam eden TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, konuyla ilgili; “Turizm gelirleri bu yıl belki beklenen gibi olmayacak. Her dakika, gün içindeki değişimlere adapte olmaya çalışıyoruz. Başkalarının tasarrufunu ithal ediyoruz” dedi. Ardından Türk Lirası’nın değerine ve ihracat rakamlarına dikkat çeken çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Orhan Turan; “Değersiz TL, ucuz iş gücüyle ihracat 90’larda kalmış bir model. Türkiye’de ihracatın en çok arttığı dönem kurun stabil olduğu donemdir. Dolayısıyla değersiz TL ve ucuz işgücüyle artan ihracat kalıcı bir politika değil. Ucuz iş gücüyle ihracatı sürdürülebilir bir şekilde artırma şansımız yok. Daha çok teknoloji, daha çok katma değerli üretim yapmamız lazım” açıklamalarında bulundu. Asgari ücret zammı ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Turan; “Geçen sene bazı şirketler çalışanlarını desteklemek için düzenleme yaptılar. İş barışı için bunu düşünmemiz, mümkünse enflasyona ezdirmeden süreci geçirmemiz gerek. Yüzde 60’ın üzerinde enflasyonun olduğu bir yerde bir şeyler yapılması gerekiyorsa yapılmalı. Bu konuda hükümetle görüşmeyi planlıyoruz, sadece bu konuda değil her konuda görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler