Elon Musk kısa bir süre önce Twitter’ı satın aldı. Satın aldığı andan itibaren öncelikle altyapıda yönetim kurulu değişikliğine gitti. Ardından uygulama içerisinde farklılıklar yapmaya başladı. Son olarak açıklanan mavi tik kullanıcıları için ücret ödeme özelliği yerine bir yenisini ekledi. Oldukça tepki çeken mavi tiki paralı kullanım uygulamasının ardından mUSK, sarı ve gri olmak üzere iki farklı renk özelliği daha ekledi.
Elon Musk’ın yaptığı son açıklama sonrası bu 3 farklı rozetin neyi ifade ettiği araştırılmaya başlandı. Musk, 44 milyar dolar karşılığında satın almış olduğu Twitter’ın mavi tik özelliğini kısa bir süre sonra gereksiz olarak görmeye başladı. Aylık belirli bir ücret karşılığında mavi tiki satın alabileceğini duyurduktan kısa bir süre sonra bu gruba farklı renklerdeki iki rozet daha ekledi.
ROZETLERİN RENKLERİ NEYİ TEMSİL EDECEK?
Twitter kullanıcıları sarı tik rozeti elde ettiğinde “Bu hesap Twitter’da resmi bir işletmedir” anlamına gelecek. Bu rozeti şirketler kendi resmi hesaplarını ifade edebilmek için kullanabilecek. Markanın, ürünün ya da şirketin tanıtıldığı kurumsal işletmeler sarı tik hesabını kullanabilecek.
Gri renkli rozet ise kamu hesapları için geçerli olacak. Devlete dair tüm gelişmelerin bildirildiği hükümetin, yöneticilerin hesapları bundan sonra isminin başındaki gri renkten anlaşılabilecek. Mavi tik asıl özelliğini korumaya devam edecek. Ünlü ya da şahısların hesapları için geçerliliğini koruyacak. Peki bunların fiyatlarını da bir farklılık olacak mı? Mavi tikte olduğu gibi ücretli mi kullanılacak? Bu da araştırılmaya başlandı.
MAVİ, SARI, GRİ TİK İÇİN NE KADAR ÖDENECEK?
Mavi, sarı ve gri tik almak isteyen Twitter kullanıcılarının rozetlere sahip olmadan önce Twitter çalışanları tarafından doğrulanması gerekiyor. Kısacası mavi tik ünlü ve popüler kişileri temsil edecek. Gri tik hükümet hesapları ile kamu hesaplarını temsil edecek. Sarı tik şirket hesaplarını temsil edecektir. Hesapların onaylanabilmesi için geçecek sürede mavi tik işareti profilden öncelikle kaldırılacak. Android kullanıcıları istisnasız 8 dolar öderken, Apple kullanıcıları 11 dolar ödeyecek. Aylık olarak ödenmesi gereken bu ücret Türkiye’de Apple kullanıcıları için 250 TL, Android kullanıcıları için ise 110 TL anlamına geliyor.