Gündem

Ülkemizdeki Kene Vakalarında Artış Var ! O İllerimiz İçin Uyarı Yapıldı

Prof. Dr. İlhan Çetin sıcak havaların etkisi ile kenelerin bir buçuk ay erken ortaya çıktığını belirtti ve bu yıl başlangıçta olmamıza rağmen hasta sayısında 35'in görüldüğünü vurguladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin keneler hakkında açıklamalarda bulundu. Çetin açıklamalarında kenelerin havaların ısınması ile bu yıl yaklaşık bir buçuk ay öncesinde görülmesinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası sayısını artırdığını vurguladı. Çetin 5 ilimiz için uyarı yaparak içinde bulunan dönemin zoonoz hastalıklarla uğraşma çağı haline geldiğini vurgulayarak KKKA’nın yaklaşık 25 yıldır Sivas, Tokat, Erzincan, Yozgat ve Giresun çevrelerinde görülen bir hastalık olduğunu belirtti.

VAKA SAYISINDA ARTIŞ

KKKA’yla mücadelede Sivas’ta gerekli tedbirleri almaya başladıklarını belirten Çetin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Çevremizdeki Tokat, Erzincan ve Giresun tarafında hem kene popülasyonunda hem de vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu biliyoruz.”

“ARTIŞ GÖRDÜK”

Keneler normalde nisan sonu ve mayıs başında ortaya çıkmasına karşın bu yıl 1,5 ay önce görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Çetin’in açıklamaları şöyle oldu:

“Bu sene vakaları 14-15 Mart’tan itibaren görmeye başladık. Son dönemde kene popülasyonuyla iyi bir şekilde mücadele ediyorduk. Keneye karşı ilaçla veya diğer yöntemlerle mücadelemizi aksattığımız zaman bir keneden binlerce kene rahatlıkla üreyebiliyor ve hızlı bir şekilde de çoğalabiliyor. Bu noktada mücadele en büyük araçtır diyebiliyoruz.

Mart ayında havalar 15 gün süreyle hızlı şekilde ısınmıştı. Hemen o dönemde kene popülasyonunda artış gördük ve o artış da halen devam ediyor. Artık bu tür zoonotik hastalıklarla yaşamak, bunlara karşı tedbirleri almak zorundayız.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler