Uzaktan Eğitim Uygulamasında ki sıkıntıların sebebi mecliste dile getirildi!

Uzaktan Eğitim Uygulamasında yaşanan sıkıntılar meclis gündemindeydi. Konuyu meclise taşıyan MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, sıkıntısız bir erişim için sadece uzaktan eğitim uygulaması için 4 terabayt bir kullanıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin toplam kapasitesinin 10 terabayt olduğunu belirten Karakaya konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı;

UZAKTAN EĞİTİM FAALİYETLERİNDE Kİ SIKINTILAR

Millî Eğitim Bakanlığı bu uzaktan eğitim faaliyetlerini yürütürken zaman zaman “canlı sınıf” uygulamalarında sorunlarla karşılaştı. Bunların önemli bir kısmı basına, medyaya da yansıdı. Arka planına bakıldığında bu aksaklıkların, canlı sınıf uygulamalarında ortaya çıkan sorunların önemli bir nedeninin aslında teknik olduğu da ortaya çıkıyor çünkü Türkiye’nin yurt dışı internet çıkışı, bant genişliğiyle alakalı bir durum olduğu gözüküyor.

GÜNLÜK 3 MİLYON DERS YAPILIYOR

Millî Eğitim Bakanlığı uzaktan eğitim kapsamında günlük 3 milyon ders gerçekleştiriyor ancak bunun yapılabilmesi için canlı sınıfların, uzaktan eğitim formasyonuna uygun canlı sınıfların uygulanabilmesi için internet ağından yurt dışı veri alanlarına da giriş çıkışlar gerekiyor. Tabii, pandemi öncesi Türkiye’nin yurt dışı internet çıkış bant genişliği yeterliydi; bu, 10 terabayt saniye civarında bir bant genişliği. Ancak pandemi dönemiyle birlikte dijital yaşamın çok daha yukarılarda olması, aktivitelerin çok daha fazla olması bu anlamda önemli bazı sorunları da beraberinde getirmeye başladı.

YETERLİ İNTERNET BANT GENİŞLİĞİ YOK

Yine, benim yaptığım araştırmada Millî Eğitim Bakanlığının gerçekten uzaktan eğitim formasyonunu layıkıveçhile yerine getirebilmesi için asgari 4 terabayt saniyelik bir internet çıkış bant genişliğini kullanması gerekiyor. Oysa, bugün yine, bendeki veriler doğruysa Millî Eğitim Bakanlığı bu faaliyetlerini yerine getirebilmek için 1 terabayt saniyelik bir bant genişliği kullanıyor çünkü Türkiye’nin toplam kapasitesi 10 terabayt civarında; diğer alanları, ticareti, ödeme sistemlerini, finansmanı, diğer haberleşme ve iletişim alanlarını da düşündüğümüz de ki bunlar da hayati derecede önemli olan alanlar; bu alanları da sıkıntıya sokmama açısından zaman zaman bizim de burada eleştirdiğimiz EBA uygulamasıyla ilgili sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Onun için bizim buradan tabii ki önemli bir dilek ve talebimiz Türkiye’nin dijital dönüşümü konusundaki -gelecekle ilgili trendi, gelişmeleri de dikkate alarak- bu yönde gerekli altyapı çalışmalarının bir an önce yapılması ve Millî Eğitim Bakanlığına da gerekli olan bant genişliğinin tanınarak faaliyetlerin gerçekten olması gerektiği bir biçimde yapılmasını sağlamaktır.

Exit mobile version