Gündem

Uzman isim açıkladı: Kredi çekerken zorlanan Hayat Sigortası uygulaması, resmen son buldu! 30 günlük cayma süresi, 60 güne çıkarıldı!

Son dönemlerde yukarı yönlü hareketleri hızlanan ve yükselen grafikleri sebebi ile gündelik hayat şartlarının daha da ağırlaşmasına sebep olan ekonomi piyasaları, vatandaşları iyiden iyiye dar boğaza doğru sürükledi. Bir süredir geçim derdi içerisinde olan vatandaşlar, giderek yükselmeye devam eden enflasyon karşısında nakit yoksunluğu çekmeye başladı.

En temel ihtiyaçlarını dahi uygun fiyatlar ile karşılayamayan vatandaşlar, ceplerine destek arayışı içerisinde iken sıklık ile bankaların tüketici kredisi hizmetlerini araştırmaya başladı. Ancak burada da artan faizler ve zorunlu tutularak ek bir maliyete sebep olan Hayat Sigortası ürünlerinin var olması, vatandaşları hayal kırıklığına uğrattı.

Kasım ayına girilmesi ile birlikte birçok bankadan yeni kredi kampanyası duyuruları gelmeye devam ederken yeniden düzenlenen Ticaret Kanunu ile birlikte Hayat Sigortası zorunluluğu konusuna da el atıldığı öğrenildi. Vatandaşların borç yükünü azaltacak olan yeni uygulamaya ilişkin önemli bilgiler veren Viennalife Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Murat Akçay, ayrıntıları paylaştı.

HAYAT SİGORTASI ZORUNLULUĞU KALKTI!

Değişen Ticaret Kanunu ile birlikte tüketicilerin kredi kullanırken Hayat Sigortası yaptırma zorunluluklarının bulunmadığına dikkat çeken Akçay, şu ifadeleri kullandı: “Kredi kullanmak isteyen vatandaşlar kredilerini beklenmeyen sürprizlere karşı güvence altına alan Hayat Sigortası ürününü satın alırken farklı alternatifler arasından seçim yapabilecekler. Aslına bakılırsa kanun değişikliğinden öncesinde de kredi kullanacak olan kişilerin hayat kredilerini ilgili bankadan yaptırma zorunlulukları yoktu. Ancak vatandaşlar, bu konuda bilgili değillerdi. Yeni dönemde durum tamamen değişti. Kredi kullanacak olan vatandaşlara bankalar tarafından sigortalı ve sigortasız olmak üzere iki ayrı kategoride kredi teklifi verilecek. Vatandaşlar sigorta poliçelerini istedikleri sigorta şirketinden yaptırabilecek.”

CAYMA HAKKI SÜRESİ UZATILDI!

Yeni kanun değişikliği ile birlikte poliçe cayma hakkı süresinin de uzatıldığına değinen Akçay, şu ifadeleri kullandı: “Kredi hizmeti ile birlikte Hayat Sigortası ürünü de satın alan herkes, poliçe başlangıç tarihi itibari ile 60 gün içerisinde sigorta ürününden cayma hakkına sahip olabilecek. Bu esnada ödenen primleri de kesintisiz bir şekilde geri alabilecek.”

İlgili Makaleler