Gündem

Uzman isim TOKİ konutları konusunda uyardı! “Konutlar 10 yıl süre ile satışa çıkarılmamalı!”

Olumsuz ekonomik gelişmelerden sonra yüksek oranlı zamlara şahitlik eden emlak sektörü, kısa süre içerisinde hem ikinci el hem de sıfır konut fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına sebep oldu. Başta hammadde fiyatlarının artmasından ötürü zamlanan konut fiyatları, sonrasında ise bu durumu kendi lehlerine çevirmenin yollarını arayan bazı kötü niyetli ev sahiplerinin ve müteahhitlerin atılımları ile iyiden iyiye tırmandı.

Geçtiğimiz senenin son çeyreğinden bu zamana çok çeşitli faktörler çerçevesinde zamlanan ve artık bir konut sahibi olabilmeyi nerede ise imkansız kılan konut fiyatları, yalnızca sektör temsilcilerinin ve tüketicilerin değil ülke ekonomisinin de zor duruma düşmesine sebep oldu. Bu durum karşısında tüketiciye destek olabilmek amacı ile ilk etapta düşük faizli kredi kampanyaları başlatan hükümet yetkilileri, kredi kampanyalarına beklenenden daha düşük talebin gelmesi ile birlikte yeni bir proje geliştirme kararı aldı. Bu kapsamda TOKİ ile başlanılan yeni proje çalışmaları, eylül ayının ortasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından müjdelendi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak nitelendirilen TOKİ 2022 projesi, dar ve orta gelirli vatandaşları uygun fiyatlar karşılığında kendi gayrimenkullerine kavuşturmayı hedeflerken uzman isimden konuya ilişkin dikkat çeken bir uyarı geldi. Ayın sonu itibari ile başvurulara kapanacak olan TOKİ projesinin çeşitli düzenlemelere tabi tutulması gerektiğine dikkat çeken uzman, bu düşüncesinin sebebini de açıkladı.

TOKİ KONUTLARINDA SATIŞ DETAYI!

Arsa, konut ve iş yeri satışlarının yapılacak olduğu yeni TOKİ projesi kapsamında vatandaşların başvuruları halen kabul edilmeye devam edilirken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’dan konuya ilişkin dikkat çeken bir uyarı geldi.

TOKİ konutlarının borcun kapanması itibari ile başkalarına satılabileceğini ifade eden Aşa, bu durumun bir rant malzemesi haline getirilebileceğini ve bu sebep ile de dar ve orta gelirli vatandaşları kapsayan bu konutların satışlarının borç kapatılsa dahi en az 10 yıl satışa sunulmalarının yasaklanması gerektiğini belirtti.

“YERLERİ AÇIKLANMAMALIYDI!”

TOKİ projesine ilişkin açıklamalarına devam eden Aşa, konut lokasyonlarının açıklanması ile birlikte ilgili bölgelerde fiyatların arttığını ifade etti. Aşa, “lokasyonlar açıklanmamalıydı” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler