Gündem

Uzman Türkiye’ye Gelecek Çöl Tozu İçin Uyardı! Salgına Yol Açabilir

Prof. Dr. Elif Dağlı, Sahra çölünden Türkiye'ye taşınan 4 milyon toz için halihazırdaki salgını daha da yayabilir açıklamasını yaptı ve konuya dair çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Afrika’dan Türkiye’ye taşınacak 4 milyon çöl tozuna dair meydana gelebilecek riskli sonuçlar hakkında kritik açıklamalarda bulundu.

BUNLARI SOLUYANLARDA SOLUNUM HASTALIKLARI ORTAYA ÇIKAR

Prof. Dr. Dağlı, “Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki ölümlerin yüzde 1.4’ünün partikül madde solunması ile ilişkili olduğunu bildirmiştir.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

“Soluduğumuz havada çöl tozları gibi doğal minerallerin tanecikleri yanı sıra sanayi ve tarım etkinlikleri ile oluşan kimyasal tanecikler bulunabilir. Havada olmaması gereken bu partiküler maddeler, bağışıklık sistemi ve solunum sistemine zarar verir. 10 mikronun üzerindeki partiküller akciğer hava keseciklerine ulaşamazlar, cilt tahrişi göz sulanması, burun akıntısına neden olurlar, 2.5 mikrondan küçük olanlar solunum sisteminin içine tamamen ulaşabilirler. Daha sonra kan damarlarına geçer. Bu tanecikleri soluyanlarda solunum ve kalp-damar hastalıkları ortaya çıkar, varsa ağırlaşır.”

ARAP YARIMADASINDAN TÜRKİYE’YE ULAŞIYOR

Prof. Dr. Dağlı, çöl tozları sebebiyle son 20 yıldır meydana gelen şiddetli hasarların telaş yarattığını söyleyerek, “Her yıl atmosfere katılan 1-3 gigaton çöl tozlarının yarısı Sahra çölü, yarısı da Arap yarımadası, Orta Asya, Çin, Avustralya, Güney Afrika ve Amerika kaynaklıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Dağlı, Arap yarımadasından Türkiye’ye çöl tozlarının geldiğini belirterek, Sahra çölüne ait tozların yüzde 12’sinin Avrupa’ya ve yüzde 28’inin ise Amerika’ya vardığını dile getirdi.

ÇÖL TOZLARI MİKROPLARI TAŞIYABİLİR

“Sahra çölünden 4 milyon ton toz da Akdeniz bölgesine taşınır ve havadaki partikül maddeyi yüzde 35 oranında arttırır.” açıklamasını yapan Prof. Dr. Dağlı, çöl tozlarının yarattığı hasarlara dair şunları belirtti:

“Çöl tozları üzerinde çeşitli bakteri ve mantar sporlarını da taşınabilir. Çöl tozları mikropları bir çok yere taşıyarak salgınlara neden olabilir. Menenjit gibi enfeksiyon hastalıklarının yayılımına neden olduklarına dair kanıtlar vardır. Ayrıca çöl tozlarının zarar verdiği solunum sisteminin koruyucu mukoza tabakası çöl tozları ile zedelendiği için akciğer dokusu enfeksiyona daha açık hala gelir.”

MASKE YETERLİ OLUR MU?

Prof. Dr. Dağlı, halihazırda kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söyleyerek, Covid-19 nedeniyle takılan maskelerin çöl tozlarına karşı yeterli olmayacağını belirtti.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler